Virgin Orbit lanceert voor het eerst raket vanaf een vliegtuig

Afgelopen zondag heeft Virgin Orbit, als eerste Amerikaanse raketbedrijf een raket weten af te schieten vanuit een vliegtuig. Voor de gehele ruimtevaart is het een bijzondere overwinning. 

Lancering Virgin Orbit

De raket van het bedrijf LauncherOne is losgelaten onder de vleugel van een op maat gemaakte Boeing 747 van Virgin Orbit. Op ongeveer 9.000 meter hoogte lanceerde de raket.

Na een paar seconden vrije val stak LauncherOne zijn motoren aan, waarna hij zichzelf de ruimte in duwde. In een baan om de aarde werden er 10 cubesats losgelaten.

De succesvolle lancering is een enorme overwinning voor het Virgin-team. In eerdere pogingen was er behoorlijk wat tegenslag te vinden. De eerste testvlucht vorig jaar werd afgebroken vanwege problemen.

Het ruimtevaartbedrijf bespaart energie door de raket vanuit een vliegtuig te lanceren op 10 kilometer hoogte. Hiermee wordt de troposfeer overgeslagen. De ongeveer eerste 10 kilometer van de dampkring, de troposfeer, is het luchtdichtst – waardoor het veel energie kost om de laag met een raket te doorboren.

Het bedrijf van de bekende zakenman Richard Branson hoopt zich hiermee de opkomende New Space-markt te betreden. Naast Virgin Orbit is ook SpaceX al behoorlijk succesvol.