Hoe ‘onbeperkt’ is onbeperkt internet eigenlijk? 

Onbeperkt internet op je mobiel bekt natuurlijk lekker. Je komt het dan ook te pas en te onpas tegen in reclames. Mooi, want je hoeft je nooit meer zorgen te maken over dataverbruik als je online bent. Onbeperkt streamen, uploaden en downloaden… Wie wil dat nou niet? En laten we eerlijk zijn, eigenlijk is een beperkte internetbundel niet meer echt van deze tijd. Bijna alle grote providers bieden inmiddels onbeperkt internet tegen hele scherpe tarieven. Maar is onbeperkt ook echt 100% onbeperkt of zitten er hier en daar verborgen data-addertjes onder het gras? Want kun je werkelijk maar alles downloaden en streamen wat je wilt? Of zijn er toch limieten waar je tegenaan kunt lopen? We doken er dieper in. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je gaat voor onbeperkt internet op je mobiel.

Mbps en MB 

Megabit per seconde (Mbps) staat voor de snelheid waarmee je bestanden kunt downloaden en uploaden op social media. Het aantal Mbps bepaalt ook hoe snel een internetpagina opent, je email verstuurt wordt en een streamingdienst zoals Netflix draait. MB (met twee hoofdletters) staat voor Megabyte. Wanneer je een bestand binnenhaalt zie je uit hoeveel MB dat bestand bestaat. De snelheid (aantal Mbps) van je abonnement heeft invloed op de tijd die het duurt om een bestand te downloaden of te uploaden.

Rekenvoorbeeld

Stel je neemt een telefoonabonnement met een maximale snelheid van 20 Mbps. 8 Mbps is 1 MB, 20 gedeeld door 8 maakt 2.5 MB. Deze uitkomst is dan de downloadsnelheid die je op je mobieltje zou kunnen halen. ‘Zou kunnen halen’, want in dagelijks gebruik ligt de snelheid vaak lager. Zaken als de kwaliteit van je ontvangst en het online verkeer dat op dat moment gebruik maakt van het netwerk beïnvloeden de downloadsnelheid negatief.

Hoeveel Mbps heb je nodig?

Laten we het concreet maken. Natuurlijk kun je kiezen voor 3Mbps, maar dan neem je genoegen met video’s, muziek en foto’s in matige SD-kwaliteit. Als je alles een beetje fatsoenlijk in HD-kwaliteit wilt bekijken en beluisteren heb je minimaal 5Mbps nodig. Hoe meer Mbps je abonnement heeft, hoe sneller en beter je verbinding is.

In een handomdraai versturen en uploaden

Zeker de nieuwste iPhone 12 en Samsung Galaxy S21 zijn ware technologische wondertjes. De toestellen beschikken over camera’s met minimaal 12 megapixels waarmee je haarscherpe foto’s en filmpjes maakt. Natuurlijk wil je die dan ook snel delen op social media of versturen naar je vrienden. De hoge resolutie van de camera’s betekent ook dat bestanden met foto’s en video’s behoorlijk zwaar zijn en dat je best wat MB nodig hebt om ze soepel te versturen.

Vorig artikelMediaMarkt BTW weg ermee-actie 2021 start op 27 juni: Dit zijn de aanbiedingen
Volgend artikelPlayStation 5 kopen: Nieuwe voorraad bij Bol.com + voorraad Ratchet & Clank bundel