Hoewel automatisering vaak wordt gezien als een technologische trend binnen stedelijke of fabrieksomgevingen biedt het ook in de rurale landbouwsector enorme voordelen. De toepassing van geautomatiseerde systemen kan verschillende complexe en tijdrovende industriële processen optimaliseren. In deze casestudie kijken we naar een boerderij op het platteland die 3 geautomatiseerde technologieën implementeert om zowel de productiviteit te verhogen als de duurzaamheid te bevorderen.
1. Melkrobots: automatisering van de melkproductie
Een van de meest baanbrekende ontwikkelingen in de melkveehouderij is de introductie van melkrobots. Deze robots maken het mogelijk om het melkproces volledig te automatiseren, waardoor menselijke tussenkomst overbodig wordt. Koeien kunnen zichzelf “aanmelden” bij de melkrobot wanneer ze gemolken willen worden. De robot gebruikt sensoren om de spenen nauwkeurig te positioneren en te reinigen, waarna het melkproces automatisch wordt gestart. Dit proces vervangt de traditionele handmatige of semiautomatische melksystemen en verhoogt efficiëntie van het melken. Daarnaast is er consistentie in de kwaliteitscontrole op het melkvolume, de temperatuur en samenstelling van de melk. Tot slot kan de boer de tijd beter optimaliseren en heeft meer tijd voor andere cruciale taken in het bedrijf.
2. Voerautomatisering: precisievoeding voor veestapel
Naast het melken kan ook de voedering van het vee geautomatiseerd worden. Geautomatiseerde voersystemen gebruiken sensoren en data om te bepalen hoeveel en wanneer de koeien gevoerd moeten worden. Deze systemen houden rekening met de voedingsbehoeften van elke individuele koe op basis van factoren zoals leeftijd, gezondheid en melkproductie. Er zijn een aantal voordelen van voerautomatisering. Bijvoorbeeld een optimale voer efficiëntie, er wordt minder voer verspild en er kan precies afgemeten worden hoeveel een koe te eten moet krijgen. Daarnaast valt het ook op als bij het vee problemen door afwijkingen in het eetgedrag zijn. Dit kan wijzen op gezondheidsproblemen en een voordeel hierbij is dus gezondheidsmonitoring. Tot slot kan er veel tijd bespaard worden als het voeren geautomatiseerd wordt, hierdoor kan een bedrijf efficiënter werken.
3. Mestmanagement: automatisering in vloeistofverwerking
Een ander belangrijk maar vaak arbeidsintensief onderdeel van de landbouw is mestverwerking. Automatische mestverwerkers kunnen worden gebruikt om mest efficiënt te verzamelen, te scheiden en opnieuw te gebruiken op het land. Door middel van geautomatiseerde pompen en transportbanden wordt mest rechtstreeks naar opslagfaciliteiten of naar de velden gepompt voor hergebruik als natuurlijke meststof. Deze automatisering zorgt voor efficiëntie in afvalverwerking want mest kan op een gereguleerde manier worden afgevoerd en hergebruikt zonder dat het intensief handmatig werk is. Daarnaast minimaliseren automatische systemen het risico op overmatig uitstoot van broeikasgassen en vervuiling van waterbronnen door de gecontroleerde afvoer van meststoffen. Als laatste dragen meststoffen bij aan een verbeterde bodemkwaliteit. Op de lange termijn kan dit het gewasopbrengst verbeteren.
De rol van landbouwtechnicus
Een landbouwtechnicus speelt een cruciale rol bij het integreren van automatiseringstechnologieën op het platteland, zoals mestmanagementsystemen, voerautomatisering en melkrobots. Door geavanceerde technieken te implementeren, helpt de landbouwtechnicus boeren om efficiënter te werken en tegelijkertijd de productiviteit en duurzaamheid te verhogen. Bijvoorbeeld, bij mestmanagement kunnen zij zorgen voor systemen die de mest automatisch verzamelen, opslaan en toedienen, wat de ecologische voetafdruk vermindert en de bodemvruchtbaarheid verbetert. Voerautomaten worden ingesteld om vee op vaste tijden en met nauwkeurig afgemeten hoeveelheden te voeren, waardoor verspilling wordt verminderd en de gezondheid van de dieren wordt verbeterd. Melkrobots vervangen handmatige melktechnieken, wat niet alleen tijd bespaart, maar ook de melkkwaliteit verhoogt door stress bij de dieren te verminderen. Al deze technologische innovaties, onder begeleiding van landbouwtechnici, dragen bij aan het optimaliseren van bedrijfsprocessen, kostenverlaging en verbetering van dierenwelzijn op moderne boerderijen. De rol van landbouwtechnici is onder andere om machines te onderhouden, te controleren en om reparaties uit te voeren. Naast deze technische ondersteuning kunnen landbouwtechnici ook advies geven aan landbouwers over bijvoorbeeld de kwaliteitscontrole.
Conclusie: de toekomst van automatisering in rurale industriële processen
Deze case study laat zien hoe verschillende industriële processen in de landbouwsector geautomatiseerd kunnen worden om de productiviteit te verhogen, de efficiëntie te verbeteren en de duurzaamheid te bevorderen. Van melkrobots en voerautomatisering tot mestbeheer automatisering biedt de landbouwsector nieuwe kansen om concurrerender en duurzamer te worden.
Voor bedrijven die zich specialiseren in industriële automatisering, zoals Dosign, ligt er een enorme kans om deze technologieën verder te ontwikkelen en in te zetten in zowel stedelijke als rurale industrieën. Landbouwtechnici zijn onmisbaar voor de automatisering op de landbouw. Ben jij geïnteresseerd in hoe automatisering jouw carrière kan transformeren? Bekijk dan de agri-vacatures van Dosign en ontdek de mogelijkheden.