Apple weigert apps die UDID doorsturen

Apple is begonnen met het afwijzen van apps die toegang eisen tot het unieke serienummer van een iOS-apparaat.

De maatregel is onderdeel van strengere regels voor ontwikkelaars ten aanzien van privacy van de klant.

Dat meldt TechCrunch op basis van meldingen van app-ontwikkelaars.

Het gaat om de Unique Device Identifier (UDID), een reeks getallen en letters die voor elk iOS-apparaat uniek is. Het nummer kan niet verwijderd worden en mag worden doorgestuurd naar derden.

Aan de UDID kan onder meer herkend worden om wat voor apparaat het gaat, maar het kan ook door advertentiebureaus gebruikt worden om bijvoorbeeld surfgedrag te koppelen aan een toestel. Advertenties worden dan afgestemd op de interesses van de gebruiker.

Onderzoek
In 2010 bleek uit een onderzoek van The Wall Street Journal dat van de 101 onderzochte applicaties er 56 het unieke nummer van de telefoon doorstuurde.
Eind augustus werd al bekend dat Apple de toegang tot UDID’s voor ontwikkelaars mogelijk aan banden wilde leggen om de privacy van Apple-gebruikers hierdoor beter te beschermen. Nu lijkt het bedrijf definitief begonnen te zijn met het afwijzen van applicaties die toch toegang willen krijgen tot het serienummer.

Privacy
De stap om de apps af te keuren lijkt een reactie op de toenemende bezorgdheid over het privacybeleid van het bedrijf. Zo stuurde Amerikaanse Congresleden verschillende ontwikkelaars en ook Apple een brief waarin ze vragen om antwoorden op privacy gerelateerde vragen.
Daarnaast hebben verschillende Amerikanen Apple en een aantal andere bedrijven aangeklaagd wegens het zonder toestemming uploaden van adresboekgegevens.

Vorig artikelMedion Lifetab vanaf zaterdag 31 Maart verkrijgbaar bij Aldi
Volgend artikelWindows 7 Systeemherstel uitschakelen om veel ruimte te besparen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in