Schade door internetfraude ruim verdriedubbeld

De fraude door skimming is gestegen van een schadepost van 19,7 miljoen euro in 2010 naar 38,9 miljoen in het afgelopen jaar. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De ruime verdriedubbelding van de schade uit internetbankfraude in 2011 volgt op een verdubbeling in 2010. De totale fraude in het Nederlandse betalingsverkeer over 2011 bedraagt 92 miljoen. Ook dat is gestegen. In 2010 was dat nog 57 miljoen euro.

 

‘Relatief zeer beperkt’
“De fraude vond vooral plaats bij het internetbankieren en door skimming van betaalpassen”, meldt de NVB. “De fraude is relatief zeer beperkt”, stelt de vereniging toch. “De omzetten bij het internetbankieren en het gebruik van betaalpassen zijn vele malen groter, respectievelijk 3,2 biljoen en 138 miljard euro. De fraude bedraagt daardoor slechts 0,001 procent bij het internetbankieren en 0,03 procent door skimming.”

Beide vormen van digitale fraude zitten wel in de lift, terwijl skimming twee jaar terug nog tanende was. De schade door frauduleus internetbankieren is afgelopen jaar ruim verdriedubbeld en de schade door het ‘afluisteren’ en dan kopiëren van pinpassen is verdubbeld. NVB-voorzitter Boele Staal zegt: “We hebben te maken met een sterke digitalisering van het betalingsverkeer en een forse toename van de bedragen die hierin omgaan.”

Criminelen denken mee
“Nederland is qua dichtheid van het internetbankieren met elf miljoen deelnemers koploper in de wereld. Helaas denken de criminelen met ons mee. Zij richten nu eenmaal hun aandacht op plaatsen waar het geld zit. Vroeger waren dat bankbiljetten in de fysieke wereld, nu in toenemende mate elektronisch geld in de digitale wereld. De klassieke bankoverval komt nauwelijks nog voor.”

De NVB ziet wel een lichtpunt: banken signaleren cybercrime-aanvallen steeds vaker op tijd, stelt de vereniging. “Verder vindt steeds vaker aanhouding van criminelen plaats, zoals vorige week in Rusland. Cybercrime is een algemeen maatschappelijk probleem waar niet alleen banken en hun klanten last van hebben.” Ondertussen overwegen de banken wel een eigen risico voor internetfraude, voor al te onachtzame klanten.

Skimstijging, na dipjaar 2010
Eind 2010 was de schade door skimming juist aan het afnemen. Het verlies van 36 miljoen euro over 2009, is in de eerste helft van 2010 gevolgd door een relatief bescheiden 11,8 miljoen euro. Die dalende lijn is de tweede helft van 2010 doorgezet, wist de NVB een jaar geleden te melden. Nu blijkt dat skimmers hun activiteiten in 2011 fors hebben opgevoerd, en hun buit flink hebben vergroot.

Dit ondanks ‘het nieuwe pinnen’ waarbij een chip in de pinpas dienst doet, in plaats van de makkelijk af te luisteren magneetstrip. Criminelen die pinpassen kopiëren, hebben hun technische middelen hierop aangepast en weten winkels voor lange tijd te voorzien van compleet eigen pinapparaten. Ook publiekscampagnes voor meer bewustwording bij de consument hebben aanvankelijk wel gewerkt, maar uiteindelijk niet skimming terug weten te dringen.

Vorig artikelBejaarde vrouw klaagt Apple aan
Volgend artikel17-jarige jongen opgepakt voor KPN-hack

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in