Slecht begin van 2012 voor nokia

Nokia heeft de verkoop van smartphones en feature phones in de eerste drie maanden van 2012 verder zien dalen.  Dat blijkt uit de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van het Finse bedrijf. Vorige week gaf Nokia al een winstwaarschuwing af. In het eerste kwartaal werd 929 miljoen euro verlies geleden en ook in het tweede kwartaal zal deze trend zich doorzetten, aldus het bedrijf.

Ook de omzet van de mobieltjesmaker zakte in het eerste kwartaal in, met 29,3 procent tot 7,35 miljard euro. Nokia wijt de slechte resultaten aan de concurrentie op de smartphonemarkt, de dalende vraag bij consumenten en het slechte economische klimaat.

 Uitdagingen

“In het afgelopen jaar hebben we vooruitgang geboekt wat betreft onze nieuwe strategie”, aldus CEO Stephen Elop in een reactie. “Maar we zijn voor grotere uitdagingen komen te staan wat betreft concurrentie.” In het eerste kwartaal van 2012 werden slechts 11,9 miljoen smartphones verkocht. Een jaar geleden waren dat er nog 24,2 miljoen. Naast smartphones bracht Nokia in januari, februari en maart nog 70,8 miljoen feature phones (niet-smartphones) aan de man.

In totaal werden er de afgelopen drie maanden dus 82,7 miljoen telefoons verkocht. Een daling van bijna een kwart in vergelijking met de 108,5 miljoen verkochte exemplaren in dezelfde periode een jaar eerder.

Lumia

Volgens Elop hebben de Lumia-smartphones wisselend gepresteerd. Deze telefoons zijn sinds november verkrijgbaar en moesten Nokia weer een belangrijke speler maken op de smartphonemarkt.

“We hebben de verwachtingen in de Verenigde Staten overtroffen, maar in andere landen zoals Engeland is het moeilijker gebleken marktaandeel te veroveren.” In totaal zijn er tot nu toe slechts iets meer dan 2 miljoen Lumia’s verkocht.

Apple en Samsung

Opvallend is dat Nokia niet zo lang geleden nog marktleider was wat betreft smartphones. Pas in het tweede kwartaal van 2011 verkochten Apple en Samsung voor het eerst meer smartphones dan het Finse bedrijf. Naar verwachting hebben beide bedrijven in het eerste kwartaal allebei zo’n 40 miljoen Smartphones verkocht. De topman benadrukt dat Nokia de veranderingen die gaande zijn binnen het bedrijf zal versnellen om Nokia weer op de rails te krijgen.

Vorig artikelUpdate 1.28.401.9 voor HTC One X beschikbaar
Volgend artikelUpdate voor Draw Something

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in