Wat betekent het nieuwe IBAN betalingssysteem voor de gebruiker?

Na een half jaar van uitstel was het op 1 augustus toch echt zover, het nieuwe Europese betalingssysteem SEPA is ingevoerd. Maar wat betekend het nieuwe IBAN voor de gebruiker? 

Afbeelding: NN.nl
Afbeelding: NN.nl

SEPA staat voor Single Euro Paymens, IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number. Elk land had hiervoor zijn eigen betaal systeem en in Nederland was er ook onderscheid tussen bankrekeningnummers van negen cijfers en de zevencijferige gironummers van de Postbankklanten. Vanaf 1 augustus zijn al deze verschillende giro nummers vervangen door een IBAN code. De nieuwe IBAN bestaat uit ten miste 18 en ten hoogste 34 cijfers én letters. De lengte van het IBAN nummer verschilt per land, maar toch is het een uniform systeem omdat de volgorde hetzelfde is.

De IBAN begint met een tweecijferige landencode, dan een tweecijferig controlegetal, gevolgd door een viercijferige bankcode en en het oorspronkelijke rekeningnummer aangevuld met verschillende nullen. Al langere tijd werd het IBAN nummer gebruikt voor de internationale betalingen, nu is het IBAN ook verplicht voor al het binnenlandse betalingsverkeer.

Het verschil voor de gebruiker:

Voor de consument zijn er een aantal verschillen in vergelijking met het gewone bankrekeningnummer. Vanaf nu moet de gebruiker zelf het IBAN nummer invullen, de bank mag dit namelijk niet meer doen, aangezien dit verboden is bij de Europese verordening. Ook kunnen de bankafschriften er iets anders uit gaan zien omdat het rekeningnummer langer is geworden door de nieuwe IBAN methode. Ook krijgt iedereen een nieuwe bankpas met daarom het nieuwe IBAN nummer.

Vorig artikelHP toont nieuwe smartwatch zonder Android Wear
Volgend artikel‘Amerikanen bellen politie bij Facebook storing’

2 REACTIES

  1. Ik heb drie bankrekeningen bij de zelfde bank, het meest ergerlijke vind ik dat al mijn 3 bank rekeningen een ander controle getal heeft. Dat maakt juist het onthouden van je Internationale Bank Asociale Nonsens zo moeilijk

  2. En wederom zetten we de burger voor het blok, heel veel bedrijven , instellingen en banken hebben hun zaken niet op orde , maar de burger wordt het slachtoffer als het fout gaat . Voor heel veel ouderen ( babyboomers ) die tot nu toe hun zaken op orde hadden moeten nu maar omdat de overheid niets maar ook niets doet voor deze groep , o ja kaalplukken dat gebeurd er.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in