Benelux populair doelwit ransomware: Flinke toename van Crypto variant

De Benelux landen zijn een gewild slachtoffer als het gaat om de ransomware infecties. In de maand februari was er een vervijfvoudiging zichtbaar in het aantal infecties. Zo heeft Trend Micro laten weten. 

Ransomware

Flinke opkomst in de Benelux

Ransomware zit stevig in de lift, in februari werden er alleen al meer incidenten vastgesteld dan de laatste zes maanden van 2015. 6 procent van de wereldwijde ransomware-gevallen zijn gericht op de Benelux, normaal gesproken is dit ongeveer 1 tot 2 procent.

Switch van ransomware naar crypto-ransomware

De switch tussen ransomware en crypto-ransomware is duidelijk zichtbaar. In 2014 kwam crypto-ransomware nog maar in 4 procent van de gevallen voor, op dit moment is de crypto variant goed voor zo’n 98 procent. Door een crypto variant worden de bestanden versleuteld, het is mogelijk om de bestanden te herstellen, hiervoor is wel een betaling van losgeld vereist. Daarom is een backup steeds belangrijker.

Ransomware voorkomen

Het beste advies is om de bestanden daarom ook buiten het netwerk te bewaren als een offline backup, een online backup is bij de meeste Crypto varianten ook niet veilig. Voor bedrijven is het interessant om te kijken naar applocker vergrendeling of software restricties, via deze methode is het eenvoudig om .exe extensies te weigeren. Crypto-ransomware komt vooral binnen via de mail, wanneer er op de bijlage wordt geklikt start er vaak een .exe, de bestanden zijn bijvoorbeeld genoemd naar invoice.exe. of factuur.exe

Vorig artikelGoogle maakt fotobewerkingssoftware Nik gratis
Volgend artikelWhatsApp aanwezig op 11,2 miljoen Nederlandse smartphones

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in