Hoe maak ik een WordPress blog?

Tijden veranderen. Tien jaar geleden ging je naar een ontwerper om je website te ontwerpen, en had je een programmeur nodig die je website realiseerde. Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk je eigen blog beginnen met WordPress. Hoe je dit kunt doen lees je in dit artikel.

Blog of website?

Voordat we beginnen is het van belang om te weten wat het verschil is tussen een blog en een website. Zit er verschil tussen een website en een blog? Niet echt. Een blog is eigenlijk ook een website, maar waarin je artikelen of nieuwsberichten post. Ok duidelijk, laten we beginnen met het stappenplan.

1. Kies een domeinnaam

Bezoekers kunnen je blog benaderen via jouw gekozen domeinnaam. Denk goed na welke domeinnaam je gaat gebruiken, want dit is de basis van je blog. Dit kun je later niet makkelijk wijzigen, dus denk hier goed over na. Indien je blog Nederlandstalig is, kies bij voorkeur voor een .nl domeinnaam. Dat is bekend en komt bij veel bezoekers vertrouwd over.

2. Kies een hoster

Met alleen een domeinnaam red je het niet. Je hebt ook webhosting nodig. Met webhosting is je blog bereikbaar op het internet. Je hebt ook hostingpartijen welke specifiek WordPress hosting Nederland aanbieden. Dit heeft vaak enkele voordelen, aangezien deze hosting is geoptimaliseerd voor WordPress en zich in Nederland bevindt. Vaak krijg je ook extra’s erbij en is de WordPress installatie makkelijker.

3. Kies een thema

Zoals we al aanhaalde hoef je tegenwoordig niet meer naar een ontwerper voor je website. Je kiest gemakkelijk een thema (theme) voor je WordPress website. Deze kun je kopen via veel websites. Deze thema’s kosten gemiddeld tussen de € 25 en € 75. Kies een thema die past bij je doelgroep, en je hebt direct een unieke website.

4. Beveilig je WordPress website

Beveilig is saai, maar wel belangrijk. WordPress is open source software. Dit heeft voor- en nadelen. Dat betekent dat iedereen de broncode weet, en themes en plugins wel eens malware bevatten. Dat betekent dat je altijd op je hoede moet zijn voor potentiele veiligheidslekken. Enkele voorzorgsmaatregelen zijn sterke wachtwoorden en niet te veel plugins installeren.

Sommige hostingproviders hebben ook software op hun servers, welke scant voor malware. Bijvoorbeeld door middel van Patachman of Imunify360 software.

Enkele tips voor een goede blog

Hierbij nog enkele tips om rekening mee te houden:

  • Kies een thema die niet te druk is, maar overzichtelijk
  • Als je vooral veel tekst hebt, kies dan geen thema wat te visueel is, maar meer basic
  • Kies een thema zonder vervelende sliders en pop-ups, daar zit een bezoeker niet op te wachten
  • Kies een leesbaar lettertype (font)
  • Kies voor donkere tekst op een lichte achtergrond voor betere leesbaarheid en contrast
  • Zorg dat je website snel laad, dit kun je controleren met Google Pagespeed
  • Je website moet responsive zijn, dus goed leesbaar op zowel een smartphone als computer
  • Gebruik niet teveel plug-ins, dit maakt je website traag
  • Zorg voor back-ups van je website
  • Post regelmatig een nieuw bericht

Nu is je blog direct klaar voor gebruik en ben je klaar om bezoekers te ontvangen. Meer informatie over de basisfunctionaliteiten van WordPress kun je vinden in deze blog.

Vorig artikelHuawei P Smart Z smartphone officieel
Volgend artikelOfficieel: Google Assistent vanaf juli naar Nederlandse Sonos speakers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in