valse e-mails van incassobureaus

De Belastingdienst waarschuwde deze week nog voor valse e-mails die afkomstig lijken van banken, maar de meeste valse e-mails worden verzonden uit naam van incassobureaus.

De Fraudehelpdesk (FHD) meldde donderdag dat de afgelopen 3 weken 32.000 mensen daarover hulp zochten op de FHD-website.
Al die mensen hadden hetzelfde probleem. Ze ontvingen een e-mail namens een incassobedrijf omdat ze nog ergens een bedrag niet zouden hebben betaald, aldus de zegsman van de Fraudehelpdesk. In de berichten worden mensen soms met dreigende taal gemaand te betalen.

De hoogte van de neprekeningen verschilt nogal. De bedragen variëren van enkele tientallen tot vele duizenden euro’s. Wie meer informatie wil over de rekening en het bijgevoegde verwijzinkje aanklikt, haalt problemen binnen omdat dan een kwaadaardig computerprogramma wordt geïnstalleerd.

Nieuwe trend

Volgens de FHD is sprake van een nieuwe trend en gaat 80 procent van de binnenkomende meldingen over valse e-mailberichten van incassobureaus. Donderdag ontstond ophef over zo’n bericht omdat de naam van een bestaand incassobureau werd gebruikt dat van niets bleek te weten.

De Fraudehelpdesk is in 2011 opgericht met subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie en waarschuwt eigenlijk continu voor dit soort valse berichten.

Vorig artikelAndroid 4.0.4 update voor Samsung Galaxy Note
Volgend artikelKPN en Vodafone willen Samenwerking beginnen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in