Nederlands bedrijf maakt ‘Fair-trade telefoon’

Het is wereldwijd bekend dat de telefoonindustrie niet erg ‘fair-trade’ is. Onderdelen komen vaak uit conflictgebieden en de mensen die de telefoon in elkaar zetten werken vaak in slechte omstandigheden. Ook het milieu heeft het vandaag de dag niet makkelijk, de smartphone industrie helpt hier niet echt aan mee; veel mensen nemen na één á twee jaar al weer een nieuwe telefoon. Hier moest iets gebeuren, vond Bas van Abel. Daarom startte hij met het project ‘FairPhone’, samen met Waag Society uit Amsterdam.

60486-500-333

Specificaties; stock-Android en verder?

Vanaf volgende week is de FairPhone in Nederland te bestellen, wanneer er 5000 of meer exemplaren besteld worden gaat de telefoon dan ook daadwerkelijk in productie. Het is dan de bedoeling dat de mensen hun FairPhone in september zullen ontvangen. De telefoon gaat 325 euro kosten, veel over de specificaties is nog onduidelijk maar we weten dat de FairPhone een 4,3” scherm krijgt met onscreen-knoppen. Bijzonder aan de telefoon is dat hij op stock-Android draait, versie 4.2.2 in dit geval. Er is dus geen extra schil van de fabrikant op de telefoon te vinden, bijvoorbeeld Samsung en HTC doen dat wel met TouchWiz en Sense. Veel mensen vinden de extra schil over Android niet fijn en daarom is het een slimme zet dat de FairPhone op stock-Android loopt. Verder is de telefoon makkelijk uit elkaar te halen, dit was één van de speerpunten van de telefoon. Van Abel hard vorig jaar harde kritiek op elektronica die moeilijk of zelfs niet uit elkaar te halen is, voorbeelden zijn (momenteel) de HTC One en de Sony Xperia Z. de FairPhone heeft een metalen achterkant en twee van de vier ontwerpen hebben een blauwe zijkant. Het is mogelijk om eenvoudig onderdelen uit de telefoon te vervangen, iets wat huidige fabrikanten zoals Apple proberen tegen te gaan door het ontwerp van hun toestellen aan te passen.

De wereld verbeteren, dát is het doel

Volgens de bedenker van de FairPhone wordt het toestel gemaakt door mensen die in betere werkomstandigheden werken als bij de productie van andere smartphones. In China werken vele tienduizenden mensen aan de productie van onder andere Apple’s iPhone’s en daar werken is geen feest. Veel geld verdien je er niet mee, de werkdagen zijn lang etc. Daarnaast is geprobeerd te telefoon zo veel mogelijk van ‘goede’ materialen te maken, dat wil zeggen dat er zo weinig mogelijk materialen uit conflictgebieden komen. Bendes verdienen veel geld met de verkoop van smartphone grondstoffen en dat geld steken ze in eigen zak, ze kopen er onder andere wapens van. Ook geeft Bas van Abel ons een advies, we zouden langer met onze smartphone moeten doen. Als men langer met een telefoon doet hoeven er ook minder gemaakt te worden en dat is beter voor het milieu.

Meer informatie

Als er meer informatie over de FairPhone is zullen wij jullie daar natuurlijk zo snel mogelijk van op de hoogte brengen.

Vorig artikelVivo lanceert high-end smartphone voor 500 dollar
Volgend artikelPlaystation 4 vereist toch geen internet verbinding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in