Strijd op de domeinenmarkt

In 2012 werd bekend dat de markt voor general top level domains opengegooid zou worden. Mogelijkheden om op een regulier top level domain een origineel webadres te registreren worden steeds beperkter en de nieuw vrijgekomen domeinnamen bieden kans om innovatieve webadressen te registreren. De Internet Corporation for Assigned Names an Numbers (ICANN) gaat over de uitgifte van de nieuwe domeinnamen.

Bedrijven kunnen bieden op een extensie en de hoogste bieder gaat er met de rechten van de extensie vandoor. Omdat degene die de rechten verwerft van een bepaald domein mag bepalen wie gebruik mag maken van de specifieke domeinextensie, wordt er flink geboden op bepaalde populaire varianten. Amazon kocht bijvoorbeeld onlangs voor maar liefst 3,5 miljoen euro het domein .buy. Ook de domeinen .book en .pay zijn inmiddels in het bezit van de boekengigant. Naast dergelijke algemene extensies worden er ook veel merknamen geregistreerd en ook regioaanduidingen worden veelvuldig aangevraagd, zoals te zien is op de site van ICANN. In het overzicht waarin de nieuw geregistreerde domeinen opgenomen zijn, is ook te zien dat er, naast het gebruikelijke Romaanse schrift, domeinnamen in andere schriften, zoals het Arabisch, geregistreerd worden.

Fotobron: flickr

Bepaalde extensies zullen slechts beperkt beschikbaar zijn, maar er zijn ook voldoende nieuwe extensies die gewoon open op de markt zijn. Hostingbedrijven bieden steeds meer mogelijkheden. Bij STRATO kunnen bijvoorbeeld domeinnamen met extensies als .pizza en .expert worden aangekocht.

Omstreden domeinnamen

De nieuwe mogelijkheden op domeinnamengebied worden niet door iedereen met open armen ontvangen. Bedrijven zullen zich gedwongen zien veel geld te investeren in het registreren van extra domeinnamen om te voorkomen dat hun merknaam op een of andere wijze in een kwaad daglicht wordt gesteld. Een goed voorbeeld van een nieuwe extensie die op veel protest stuitte, was de domeinnaam .sucks. Hoewel er is geprotesteerd tegen het uitgeven van deze specifieke domeinnaam, omdat het bedrijven en personen erg kan schaden als dit domein achter hun naam wordt geplaatst, is het onlangs toch uitgegeven door ICANN.

Waar blijft de winst?

ICANN loopt flink binnen met de hoge prijzen van gewilde domeinnamen. Natuurlijk komt er een hoop extra werk kijken bij deze nieuwe ontwikkelingen op de internetmarkt en zal een deel van de winst die wordt gehaald uit de verkochte domeinnamen besteed moeten worden aan ontwikkelingen binnen de instelling. De overige winst zou de instelling willen investeren in de internet community.

Vorig artikel‘Filmafdeling Sony kampt met grootschalige hackaanval’
Volgend artikelXiaomi komt voorlopig niet naar andere landen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in