Drone gekregen van de Sint? dit zijn de regels

Drones zijn populair, op veel verlanglijstjes was een drone te vinden. Maar er zijn wel regels aan verbonden. Hobby vliegen met een drone wordt steeds populairder onder particulieren. Heel leuk, maar veel gebruikers zijn zich er vaak niet van bewust dat er ook verkeersregels in de lucht zijn, in dit artikel zijn de regels beschreven voor het vliegen met een drone. 

djiphantom

Omdat drones in feite kleine, onbemande vliegtuigjes zijn die gebruikmaken van het luchtruim, zijn er regels aan verbonden. Het is belangrijk dat de drones geen gevaar vormen voor de veiligheid. Drone gebruik valt in Nederland onder de regelgeving voor modelvliegtuigen, dit houdt in dat je in principe mag vliegen wanneer je wilt, wel zijn de volgende regels van toepassing:

  • De drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kg;
  • Je moet tijdens de vlucht altijd zicht hebben op de drone;
  • Het is verboden te vliegen boven bebouwing, mensenmenigten, industriegebieden, spoorwegen en (snel)wegen;
  • Je mag niet vliegen binnen een straal van drie kilometer van civiele- en militaire luchthavens;
  • Het is verboden hoger dan 120 meter boven de grond of het water te vliegen;
  • ’s Nachts vliegen is verboden.

Voor zakelijk gebruik zijn er andere regels van toepassing zodra je geld verdient met de drone ( bijvoorbeeld voor foto’s en video ) wordt dit gezien als zakelijk gebruik. Indien dit het geval is mag je niet vliegen in Nederland. Er is een uitzondering voor gebruikers welke een ontheffing hebben gekregen. Om zo’n ontheffing te krijgen moet de drone in kwestie gekeurd worden en moet de piloot een diploma halen: een traject waarvan de kosten gemakkelijk in de duizenden euro’s lopen.

Vorig artikelAndroid Marshmallow update voor LG G4 binnenkort in Nederland?
Volgend artikelNL alert test slaat veel mensen over

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in