De ster van OLED is rijzende

De OLED-televisie is in opkomst. De techniek is ingewikkeld om toe te passen, veel fabrikanten hebben tot op heden niet de kennis in huis om deugdelijke OLED-panelen te ontwikkelen.

lg-flat-oled

Samsung slaagde erin om goede OLED-schermen te ontwikkelen voor smartphones en tablet. LG is de enige die succesvol is gebleken in het produceren van deze futuristische schermen. Later volgde Panasonic, zij het met een door LG ontwikkeld OLED-paneel. Aanvankelijk waren OLED-televisies duur om te ontwikkelen, maar doordat steeds meer fabrikanten zich toeleggen op de productie van OLED TV, zakken de prijzen gestaag.

Allereerst een beknopte uitleg van OLED. Om de technologie achter OLED te begrijpen, is het handig om de techniek van OLED te vergelijken met die van LED. Een LED-scherm (Light Emitting Diode) werkt op basis van elektroluminescentie: het scherm geeft licht omdat er stroom doorheen gaat. De LED-lampjes verlichten vervolgens het beeldscherm (dat bestaat uit miljoenen pixels). Bij de LED-schermen is het materiaal anorganisch: niet-levende materie.

Het grote verschil is dat het elektroluminescente materiaal van OLED-schermen (Organic Light Emitting Diode) organisch van aard is. OLED bestaat uit koolstof en waterstof. Deze organische materialen lichten op zodra ze in contact komen met elektriciteit. Elke pixel in een OLED-televisie bestaat uit drie subpixels: rood, blauw en groen. Deze subpixels worden apart aangestuurd en geven zelf licht; er is dus geen backlightboard nodig zoals bij een LED-televisie.

led-vs-oled

Kortom: bij LED-televisies worden de pixels aangestuurd door LED-lampjes die licht geven door elektriciteit, terwijl de pixels van OLED-televisies zelf oplichten zodra ze in aanraking komen met elektriciteit. De pixels kunnen los van elkaar aangestuurd worden, waardoor hogere contrasten, diepere zwartwaarden en een prachtige beeldkwaliteit bereikt wordt. De verbluffende techniek zorgt ervoor dat er geen kleurverschuiving plaatsvindt wanneer het beeld van een andere hoek bekeken wordt. Een OLED-televisie is verder zeer energiezuinig doordat achtergrondverlichting niet nodig is.

Top drie OLED-televisies

LG 55EF950V

De LG 55EF950V is de eerste 4K OLED-televisie die volledig plat is. Deze televisie is in alle opzichten uniek, ook omdat het toestel OLED en 4K Ultra HD (vier keer Full HD) combineert. Verder is passief 3D aan boord, evenals het nieuwste Smart-programma WebOS 2.0. De krachtige Tru-Ultra HD Engine zorgt voor een perfecte en razendsnelle aansturing van de veeleisende technieken.

LG 55EG960V

De LG 55EG960V is een 4K OLED TV. Deze televisie combineert de twee nieuwste technieken op het gebied van televisies: OLED en 4K. De OLED-televisie is gegoten in een chique ontwerp met het gebogen scherm, waarachter hypermoderne techniek schuil gaat. De LG 55EG960V is één van de absolute paradepaardjes van het gerenommeerde Japanse merk.

LG 65EF950V

De LG 65EF950V is de eerste 4K OLED-televisie die volledig plat is. De 65EF950V is de grote broer van de eerder genoemde 55EF950V. Deze televisie heeft alles in huis voor een topmodel, zoals OLED, 4K Ultra HD, passief 3D, WebOS 2.0 en de krachtige processor Tru-Ultra HD Engine.

Een OLED TV te duur? Gelukkig hebben we bij Hificorner.nl ook vaak TV aanbiedingen indien je op zoek bent naar een koopje.

Vorig artikelNikon komt met Keymission 360 actioncam
Volgend artikelSamsung Gear S2 smartwatch: Nu ook in het Roségoud- en platinum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in