Longtail zoekwoorden blijken het best geschikt voor SEO optimalisatie


Longtail zoekwoorden winnen bij steeds meer bedrijven aan populariteit, de optimalisatie op deze samengestelde zoekcombinaties lijkt meer kansen te bieden dan die op meer generieke termen. Bedrijven zetten steeds vaker in op specifieke zoektermen met een lage concurrentie, ondanks dat het zoekvolume daarop tevens lager ligt. Onder andere Amazon.com behaalt daarmee goede resultaten. De tactiek blijkt tevens goed geschikt voor kleine(re) websites en ondernemingen.

Wat zijn longtail zoekwoorden?

Longtail zoekwoorden bestaan uit 3 of meer woorden en kunnen zelfs een complete zin of vraag vormen.  Goede voorbeelden kunnen zijn [hoe optimaliseer ik op longtail zoekwoorden] of [SEO optimalisatie op longtail zoekwoorden]. Er is sprake van een generiek zoekwoord (‘longtail zoekwoorden’ of ‘SEO optimalisatie’) met daarvoor of daarachter een extensie die het geheel meer specifiek maakt.

De longtail zoekwoorden vormen het andere uiterste van het spectrum ten opzichte van de shorttail zoekwoorden, de meer algemene termen. Het meest algemeen zouden in deze voorbeelden [zoekwoorden] en [SEO] zijn, twee termen die relatief veel concurrentie kennen. Steeds meer bedrijven ontdekken dat de concurrentie op die termen te hoog is om (snel) resultaat te behalen, vandaar dat zij kiezen voor de longtail varianten.

Volume versus concurrentie

Bedrijven wegen het zoekvolume (per maand) en de concurrentie voor hun SEO teksten tegen elkaar af. Zoekcombinaties bestaande uit 1 woord met een hoge concurrentie kunnen we bestempelen als ‘shorttail’, net als combinaties bestaande uit 2 – 3 woorden met een hoge concurrentie. 3 of meer woorden met een lage concurrentie geldt als longtail en is daarmee interessant voor de optimalisatie. Is de concurrentie op een combinatie van 3 woorden nog gemiddeld tot hoog? [Apple iPhone 6] is een combinatie van 3 woorden, maar kent nog altijd een hoge concurrentie. Combinatie als [online review Apple iPhone 6] of [Apple iPhone 6 koopinformatie] vormen longtail-varianten daarop en kennen waarschijnlijk veel minder concurrentie. Er is wat dat betreft geen harde grens voor longtail zoekwoorden, het is van belang dat de concurrentie valt aan te merken als laag. Bedrijven kunnen gebruik maken van bijvoorbeeld de Google Zoekwoordplanner om de concurrentiescore van zoekwoordcombinaties te bepalen.

Amazon.com zet in op longtail zoekwoorden

Onder andere Amazon staat bekend om de optimalisatie op longtail zoekwoorden. Het bedrijf haalt 57% van alle verkopen uit de zoekmachineresultaten, buiten de populaire zoektermen om. Volgens Amazon ligt de click-through ratio (CTR) voor veel longtail zoekwoorden een stuk hoger, terwijl de goede posities binnen de zoekresultaten gemakkelijker te behalen zijn dan met de meer generieke termen. Het bedrijf zet al langer in op de longtail zoekwoorden en is niet van plan daar de komende tijd verandering in te brengen.

Optimaliseren op longtail zoekwoorden

Zelf aan de slag met SEO-optimalisatie op longtail zoekwoorden? Zorg voor een overzicht van geschikte longtail zoekwoorden per onderwerp. Combineer niet zomaar meerdere woorden tot combinaties van 3 elementen of langer, ga op zoek naar combinaties die een lage concurrentiescore opleveren. Het zoekvolume zal over het algemeen niet hoog zijn, de combinatie van meerdere longtail zoekwoorden kan toch enkele honderden bezoekers per maand op specifieke onderwerpen opleveren.

In de content is het vervolgens van belang om per onderwerp ̩̩n hoofd longtail zoekwoord te kiezen, dat in de URL, de titel, de subtitel, de tekst, de SEO titel en de meta beschrijving voorkomt. Indien dat niet overal lukt is dat geen probleem, maar hoe meer hoe beter. Het is daarnaast verstandig om 3 Р4 vergelijkbare longtail zoekwoorden mee te nemen, door die af en toe in de content op te nemen of in een van des subtitels terug te laten komen. Door binnen verschillende content te wisselen met het hoofd longtail zoekwoord komen ze allemaal even veel aan bod en ontstaat er verdeeld over meerdere artikelen een goede SEO optimalisatie op die specifieke termen.

Vorig artikelLumia 650 smartphone komt mogelijk op 1 februari
Volgend artikelWord Flow Keyboard app van Microsoft komt naar iOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in