Keuzehulp: Sim only abonnement of mobiel telefoon abonnement met toestel?


In het jaar 2014 en 2015 werden er voor het eerst meer sim only abonnementen verkocht dan telefoon abonnementen met een los toestel. Ook het aanschaffen van losse toestellen is relatief gestegen, wat waarschijnlijk samenhangt met de stijgende populariteit van een sim only abonnement boven een mobiel telefoon abonnement met een ‘gratis’ toestel.

galaxy-s7-edge

In december vorig jaar was volgens Telecompaper 56 procent van alle mobiele telefoonabonnementen die werd afgesloten een sim only abonnement. Over het gehele jaar was dat zo’n 47% van de markt. Daarmee is sim only nu definitief populairder geworden dan de traditionele abonnementen, die zo’n 42% van de smartphonemarkt innamen. Waar kun jij het beste voor kiezen wanneer je huidige contract afloopt? In dit artikel proberen we uiteen te zetten wat de voor- en nadelen zijn van beide opties.

Voordelen van een sim only abonnement

Sim only groeit sinds een aantal jaren stevig door, en verwacht wordt dat deze sim only abonnementen nog populairder gaan worden de komende jaren. In 2013 was nog maar 37 procent van alle mobiele telefoon abonnementen sim only, dus de markt is in ongeveer een jaar tijd met 10 procent gestegen. Het is niet verwonderlijk dat sim only steeds populairder wordt; de goedkoopste sim only abonnementen met 100 belminuten en 1000MB mobiel internet zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer tien euro per maand.

SIM-Only

De prijs is dan ook het grootste voordeel van een sim only abonnement. Er is een stevige concurrentie gaande op deze markt, wat in het voordeel uitvalt van de consument. Denk er wel aan niet te kleine databundels te nemen; door de toenemende populariteit van het razendsnelle 4G internet wordt er gemiddeld steeds meer data verbruikt. Wanneer je over je bundel gaat, moet je altijd extra geld betalen. Kijk dus nauwkeurig naar wat je maandelijks nodig denkt te hebben aan belminuten en internet MB’s.

Een ander voordeel van sim only kan de looptijd zijn; steeds meer aanbieders kiezen er voor om maandelijks opzegbare sim only abonnementen aan te bieden. Hierdoor ben je flexibel en kun je iedere maand besluiten over te stappen naar een andere provider, of toch een mobiel telefoon abonnement met toestel te nemen wanneer je mobiele toestel kapot is gegaan. Kies je altijd al voor een tweedehands toestel? Dan is het ook goed mogelijk om een contract van 2 jaar af te sluiten. Wil je flexibel blijven, sluit dan dus niet een contract met een te lange looptijd af.

Sim only vergelijken op prijs of kwaliteit?

Sim only vergelijken is zeker aan te raden wanneer je zo’n abonnement wil afsluiten. Vergelijk de aanbieders dan niet alleen op prijs, maar ook zeker op kwaliteit. Er zijn momenteel maar liefst twaalf aanbieders in Nederland, die allen verschillende kwaliteit leveren. Wij van Technieuws.com raden de website Sim Only Vergelijken aan; op deze website kun je alle sim only aanbieders zowel op prijs als kwaliteit vergelijken. Hierdoor kun je een weloverwogen beslissing maken die niet alleen wordt beïnvloed door de laagste prijs, maar kun je ook de kwaliteit van mobiel bellen/sms’en, internet en de klanttevredenheid meenemen in jouw zoektocht naar het meest geschikte abonnement.

Voordelen van een telefoon abonnement met toestel

Het nadeel van een sim only abonnement is dat je geen mobiel toestel ontvangt bij het afsluiten van het abonnement. Hierdoor moet je smartphone los kopen, wat vaak een flinke investering is. Je kunt ook creatief zijn en een refurbished toestel aanschaffen, of een tweedehands toestel scoren op bijvoorbeeld Marktplaats. Op deze manier ben je over twee jaar gezien veelal het goedkoopste uit.

Beide opties kunnen voordelig zijn, vergelijk altijd alle abonnementen!

Mocht je toch voor een mobiel telefoon abonnement met een nieuw toestel gaan, dan is het aan te raden om een goede aanbieding te benutten, op deze manier betaal je niet veel meer dan een sim only abonnement met los toestel. Op websites als GSMinfo, Kieskeurig.nl of Abonnement.net vind je bijvoorbeeld gemakkelijk de goedkoopste aanbiedingen voor een mobiel telefoon abonnement. Ook deze abonnementen worden met de jaren steeds goedkoper.

Zo vonden wij op de homepage van Abonnement.net een mobiel abonnement met de iPhone 6 voor slechts 29 euro per maand. De mobiele telefoon krijg je hierbij gratis, en je krijgt 100 belminuten en 1000MB 4G internet. Voor deze high-end telefoon is dat zo’n 696 euro over een periode van twee jaar. Ter vergelijking: een sim only abonnement met 100 belminuten en 1000MB 4G kost bij Tele2 10 euro per maand (240 euro per jaar). Om voordeliger uit te zijn; dien je dus een iPhone 6 te scoren voor minder dan 456 euro (696 – 240). Kortom; een sim only abonnement of telefoon abonnement met toestel kan beide zeer interessant zijn. Bereken wat je over een periode van twee jaar kwijt bent aan het abonnement, en maak zo een weloverwogen keuze.

Vorig artikelDe Nationale IQ Test 2016: Download de app
Volgend artikeliPhone en iPad ontvangen prijsverhoging in Duitsland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in