Provider moet waarschuwen bij abonnement met ‘gratis’ toestel

Een abonnement met een inbegrepen smartphone wordt door de overheid tegenwoordig gezien als een lening. De providers moeten voldoen aan de regels voor kredietverlenging en klanten hiervoor waarschuwen. 

OnePlus-2

In de praktijk betekent dit dat de provider de abonnementen met toestel niet meer mogen verkopen aan consumenten welke schulden hebben. Alle providers moeten bovendien meer informatie verstrekken over de extra kosten welke klanten kwijt zijn wanneer er een langlopend contract wordt afgesloten. Ook de waarschuwing ‘let op, geld lenen kost geld’ is daarbij verplicht.

Meer regels en verplichtingen

De totale prijs bij een abonnement is veel hoger dan een gescheiden aanschaf van een smartphone en abonnement. Voortaan moeten deze mobiele abonnementen met toestel voldoen aan de Wet Financieel Toezicht. De providers krijgen de tijd om zich aan te passen maar worden straks wel gecontroleerd door de toezichthouder AFM. Als een telefoon ter waarde van meer dan 250 euro op afbetaling wordt verkocht, moet dit worden gemeld bij het Bureau Kredietregistratie.

Opzoek naar een nieuwe smartphone of sim only abonnement, bekijk de prijsvergelijker.

Vorig artikelFacebook zet volop in op chatbots in Messenger
Volgend artikelDrones van DJI laten je livestreamen naar Facebook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in