Mobiel op afbetaling? BKR-registratie mogelijk

Vanaf 2017 worden de regels rondom de telefoon-abonnementen aangepast. Wanneer het gaat om  250 euro of meer bij een nieuw abonnement dan wordt dat vanaf 1 mei geregistreerd bij het BKR.

photos-2013-12-19-smartphoneVaak worden mobieltjes verkocht in combinatie met een abonnement voor een vast bedrag per maand. De Hoge Raad oordeelde dat abonnementen worden vermeld als een persoonlijke lening.

De nieuwe regels zijn alleen van toepassing op de kosten van de mobiele telefoon zelf. Zo mogen er geen extra kosten in rekening worden gebracht, zoals de rente en extra aanvullende kosten. Telecomaanbieders moeten in reclames nu apart vermelden hoe hoog de lening zal zijn voor een nieuwe smartphone.

De registratie is alleen van toepassing op accounts welke vanaf 1 mei worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. De registratie wordt automatisch gedaan als het bedrag boven de 250 euro uitkomt. Mobiele telefoons op afbetaling worden gezien als kredieten.

Door smartphones op afbetaling voortaan als leningen te aan te merken worden consumenten volgens het AFM beter beschermd. Een Sim-Only abonnement geeft geen BKR-registratie.

Hypotheek

Een telefoonabonnement geeft een aantal nadelen. Met een abonnement kan je al snel minder krijgen voor een hypotheek, en zou je ruim 4000 euro minder kunnen krijgen op een hypotheek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here