Google krijgt recordboete van 2,4 miljard euro vanwege machtsmisbruik

De Europese Commissie heeft Google een boete opgelegd van 2,4 miljard euro. De boete is vanwege machtsmisbruik. 

Werking aanpassen

Google moet de werking van Google Shopping van de Europese Commissie aanpassen. Momenteel worden de Google Shopping resultaten bovenaan getoond in zoekmachine. Hierdoor trekt Google de eigen resultaten voor in de zoekmachine.

Het is de allerhoogste boete ooit die de Europese Commissie uitdeelt voor machtsmisbruik. Google plaatst de resultaten van de dienst bovenaan de zoekresultaten, ten nadele van de diensten van concurrenten. Hierdoor verdient de zoekgigant aanzienlijk meer geld, omdat er per verkocht product een commissie wordt berekend.

2,4 miljard

Als Google de boete uiteindelijk betaalt, dan gaat het bedrag naar de Europese schatkist. Google moet binnen negentig dagen stoppen met het voortrekken van de eigen resultaten in de zoekmachine. Wanneer Google zich hier niet aan houdt, kan de Commissie een dagelijkse dwangsom opleggen. De dwangsommen zijn maximaal vijf procent van de gemiddelde dagomzet van Alphabet. In Nederland hebben vooral Beslist.nl en Kieskeurig.nl last van Google Shopping. Aangezien de zoekmachine in de EU het meest gebruikt wordt is de impact groot.

Vorig artikelIntrekken WhatsApp-berichten binnenkort mogelijk voor iOS en Android
Volgend artikelOnePlus: ‘Verkeerde configuratie veroorzaakte 4G-problemen OnePlus 5’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in