Is jouw reality al virtual?

VR vindt zijn oorsprong in de jaren ’80: hier werd het ontwikkeld en ingezet door het Amerikaanse leger. Toen vooral bedoeld voor trainingen en simulaties. Vandaag de dag zien we de techniek terug in bijna iedere woonkamer! Het is dankzij een compact formaat en doorontwikkelde techniek vele malen toegankelijker dan pakweg 10-20 jaar geleden. De gadgets zijn niet alleen razend populair onder gamers en jongeren. Ook bedrijven en telecom producenten zien een grote toekomst in deze bijzondere toepassing. VR staat voor iedere leeftijd gegarandeerd voor een unieke beleving. Ben jij al in het bezit van een comfortabele VR-bril of een VR-ready smartphone? Dan is een bijzondere 3D-experience dichterbij dan je denkt.

Verschillende systemen

De aanschaf van de juiste VR-bril hangt van een aantal factoren af. Zo speelt budget een grote rol en het doel waarvoor je VR wilt gebruiken. Ook het systeem waar je de software op wilt draaien is een belangrijke afweging. Wil je gebruik maken van de rekenkracht en sensoren van je smartphone? Dan is een losse VR-bril voldoende. Deze komen voor in de meest uiteenlopende soorten en maten. Van een eenvoudige kartonnen variant tot een luxe uitvoering met comfortabele hoofdbanden en ingebouwde speakertjes. Haal je smartphone tijdelijk uit zijn zelf ontworpen hoesje en plaats deze in de houder van de VR-bril. Na het downloaden van de juiste software of applicaties kun je direct aan de slag. Een andere optie vraagt om iets meer technische kennis en een krachtige PC. De vaste variant van de VR-bril is namelijk continue afhankelijk van externe hard- en software. Voorbeelden hiervan zijn de Oculus Rift en HTC Vive.

Check vooraf of je toestel is voorzien van de juiste eigenschappen. Bijvoorbeeld de opslagcapaciteit (of maak gebruik van een geheugenkaart als back up) en of deze is voorzien van een snelheidsmeter en gyroscoop.

Let’s go virtual!

Dankzij de toenemende kwaliteit van onze smartphones, zowel de schermen als de hardware, is VR voor vrijwel iedereen beschikbaar. Ook de prijzen voor VR-systemen worden steeds aantrekkelijker.

De game-industrie heeft in de jaren ’90 voor een grote VR-impuls gezorgd. Vandaag de dag zijn her grote bedrijven en ontwikkelaars die nieuwe toepassingen zien in deze techniek. Zo breng je eenvoudig een bezoekje aan je toekomstige nieuwbouwwoning of ben je in no-time op je vakantiebestemming aan de andere kant van de wereld. Of leg zelf mooie herinneringen vast met een speciale camera, om ze naderhand opnieuw te beleven op je VR-bril.

Ook het onderwijs en de zorgsector blijven niet achter. Zo zien we steeds vaker lesmateriaal in de vorm van VR of toepassingen in (angst)therapie. Ben je meer geïnteresseerd in kunst en cultuur? Dan woon je toch live een concert bij of bezoek je virtueel een expositie in Rome? De mogelijkheden zijn gelukkig eindeloos. Want hoe leuk hij ook is: dat ritje in de achtbaan kennen we inmiddels wel.

Voor we het weten heeft VR zich een weg gebaand in ons dagelijks leven en weten we niet meer beter. Op de voet gevolgd door AR en 3D technieken! Want ook deze timmeren flink aan de weg. Moet je het voorlopig even doen met video’s bekijken op je smartphone of tablet? Zorg dan in ieder geval voor een stevige iPad Pro 12.9 2017 hoes met houder. De kijkervaring is dan misschien een stuk minder spectaculair, hij is in ieder geval minstens net zo comfortabel.

Vorig artikelWhatsapp bereikt mijlpaal van 1 miljard actieve gebruikers per dag
Volgend artikelGamen in 4K: waar moet je op letten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in