Duizenden Nederlandse computers gegijzeld vanwege GandGrab ransomware

Een ransomware-virus welke begin dit jaar is opgedoken, infecteert steeds meer Nederlandse computers. RTLnieuws meldt dat veel Cybersecuritybedrijven inmiddels waarschuwen voor het virus. Het GandGrab virus ‘gijzelt’ computerbestanden, na het betalen van ruim 1000 euro aan losgeld worden de bestanden volgens de makers weer vrijgegeven, al is het onduidelijk of dit ook het geval is.

GandGrad ransomware

Criminelen verspreiden de schadelijke software onder meer via bijlagen in e-mails en softwareprogramma’s die illegaal via internet worden gedownload.

Het is niet duidelijk hoeveel Nederlandse computers met de ransomware zijn besmet. Het zijn niet alleen Nederlandse apparaten welke besmet zijn. Ook veel Duitse en Belgische computers zijn besmet.

De ransomware is sinds begin dit jaar actief. Het virus is mogelijk afkomstig uit Rusland.

Het verspreiden van ransomware blijkt een lucratieve business te zijn. De makers van GandGrab beweren dat er ruim één miljoen dollar per maand binnenkomt vanwege het virus.

Extra check

Kijk daarom extra goed naar de bijlagen van de verdachte e-mail. In de meeste gevallen komt de ransomware binnen via een e-mail link of een bijlage.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here