Wat kun je met een 3D-printer?

3D-printen is iets wat al een ruim aantal jaren gedaan wordt. Het was alleen lang niet zo bekend als dat het nu is. Door nieuwe en betere technieken wordt het ook steeds goedkoper en makkelijker om een 3D-printer te kopen. Daarnaast nemen de mogelijkheden met een 3D-printer ook toe. Maar wat is nu precies een 3D-printer en wat kun je ermee?

Lees snel even verder om hier achter te komen.

Wat is een 3D-printer?

Een 3D-printer is zoals de naam misschien al verklapt, een printer die driedimensionale objecten print aan de hand van digitale ontwerpen. Deze objecten worden laagje voor laagje opgebouwd. Volgens experts zullen 3D-printers in de toekomst in elk huishouden een plaatsje krijgen. Dit is heel handig natuurlijk, is er iets kapot? Geen probleem. Je zet even de 3D-printer aan, stuurt een 3D ontwerp naar de printer en het print een nieuwe.

Nu heb je dus deze “huishoudelijke modellen” en professionele 3D-printers.

Het verschil tussen een kleine- en een professionele 3D-printer

Natuurlijk is het eerste wat opvalt tussen een kleine 3D-printer en een professionele printer het formaat en de prijs. Een professionele 3D-printer is een stuk groter en duurder. Daarnaast heeft hij ook veel meer mogelijkheden en kan hij in een hoger tempo grotere objecten printen.

Zo’n industriële 3D-printer is dan natuurlijk ook alleen aantrekkelijk voor bedrijven die veel met 3D-printers werken. Wanneer je de printer gebruik voor huis, tuin en keuken doeleinden is de kleine 3D-printer een stuk aantrekkelijker.

De mogelijkheden

De 3D-printer kan vrijwel alle objecten printen. Het kan printen in verschillende hoogtes en lengtes. Hierdoor kan er een groot aantal lastige vormen worden geprint. Het is zelfs mogelijk om met verschillende materialen tegelijk te printen. Er zijn 3D-printers op de markt die met maar liefst 106 verschillende materialen kunnen printen.

Doordat de 3D-printer zoveel mogelijkheden zou kunnen hebben is het ook nodig om bepaalde kennis op het gebied van 3D-printers te hebben. De onderdelen waar kennis voor nodig is, zijn bijvoorbeeld het ontwerp, de ergonomie, technieken en materialen. Als één van de 3D printer onderdelen kapot zou gaan waardoor de 3D-printer niet meer werkt zoals het zou moeten werken is het natuurlijk handig dat je dit zelf zou kunnen repareren met reserve onderdelen.

De toekomst van de 3D-printer

De 3D-printer zal in de komende jaren alleen maar verder worden verbeterd en zal ook bij huishoudens populair worden. Zeker de kleine 3D-printers waarmee producten met kleine oplage makkelijk kunnen worden geprint. Maar wat zal het met de economie gaan doen? Wat als westerse consumenten hun eigen kleding kunnen printen en deze niet meer uit landen als China of India geïmporteerd hoeven te worden?

Vorig artikelSpaceX lanceert internetsatellieten voor Project Starlink
Volgend artikelFacebook komt deze maand met meer informatie over cryptomunt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in