Wat zijn hybride, openbare en privéclouds?

Cloudcomputing is behoorlijk populair en is flink aan het toenemen. Naast het gebruik is ook de techniek zich volop aan het ontwikkelen. Cloudresources kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Zo komen de termen hybride, openbare en privéclouds regelmatig voor als het gaat om een cloud omgeving, maar wat is het verschil?

Wat is een openbare cloud?

Openbare clouds worden het meest geïmplementeerd. Hiermee zijn de cloudresources eigendom van en worden beheerd door een externe provider. De resources worden via internet geleverd. Als voorbeeld van een openbare cloud is Microsoft Azure het perfecte voorbeeld.

Bij een openbare cloud is alle hardware, software en andere ondersteunende infrastructuur het eigendom van de cloudprovider. Het voordeel hiervan is dat ook het onderhoud een taak voor de cloudprovider is.

Voordelen van een openbare cloud zijn de lage kosten, de vermindering qua onderhoud en de bijna onbeperkte mogelijkheden qua schaalbaarheid.

Wat is een privécloud?

Een privécloud beschikt over resources voor computing die uitsluitend door één bedrijf of één organisatie worden gebruik. Hiermee kan een privécloud zich fysiek bevinden in het lokale datacenter of gehost worden door een serviceprovider. De hard en software zijn uitsluitend bestemd voor de organisatie. Privéclouds worden vaak gebruikt door overheidsinstellingen en finance instellingen welke grip op de data en omgeving willen behouden.

Wat is een hybride cloud?

Hybride is een combinatie van zowel een openbare cloud als een public cloud. De hybride cloud is een combinatie van een on-premises infrastructuur, privécloud en een openbare cloud. In een hybride cloud is schaalbaarheid mogelijk tussen de verschillende netwerken en omgevingen. Dit zorgt voor veel flexibiliteit en meer opties als het gaat om de implementatie. Een goed voorbeeld hiervan is ook de Co-Management oplossing van Microsoft, deze techniek gebruik zowel een on-premise omgeving en de mogelijkheden welke worden aangeboden vanuit de cloud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here