Wat is Wordfeud?

Wordfeud is de online variant van het bordspel Scrabble. Het spel is gratis als app te downloaden voor iPhone- en Android-toestellen. In de gratis versie wordt het spel onderbroken door korte reclame-momenten. Voor een reclameloze variant betaal je € 2,39.

Wordfeud wordt ontwikkeld door de Noorse ontwikkelaar Haakon Bertheussen. Het spel is sinds 2010 voor Android-telefoons beschikbaar en de iPhone en iPad volgde in april 2011.

De regels van Wordfeud komen grotendeels overeen met die van het bordspel. Anders zijn de vele vakken met dubbele en driedubbele woordwaarde en dubbele en driedubbele letterwaarde. Dit zijn er meer dan bij het bordspel. Tevens is het mogelijk om een spel te starten met een willekeurig ingedeeld bord. De startpositie (ster) is altijd in het midden, maar de (drie-)dubbele waarde-vakken liggen willekeurig verspreid over het veld.

De lijst van woorden die gemaakt kunnen worden is gebaseerd op de woordenlijst van OpenTaal. De woorden zijn daarbij zoveel mogelijk gefilterd op de regels van het originele spel Scrabble. Indien een woord bijvoorbeeld een diakritisch teken bevat, vervalt het diakritisch teken. “Geëerd” wordt dan “geeerd” in het spel. Het is mogelijk tot maximaal 30 spellen tegelijkertijd te spelen met zowel bekenden als willekeurige tegenstanders. Deze willekeurige tegenstanders worden door het spel bij elkaar gebracht. Naast de mogelijkheid het spel te spelen is Wordfeud voorzien van een chatfunctie, die het spel het originele sociale component meegeeft. Tot nu toe is het mogelijk te spelen in het Engels, Frans, Spaans, Nederlands, Zweeds, Noors en Deens. Binnenkort zal deze lijst uitgebreid worden.

In het kielzog van de Wordfeud hype zijn ook zogenaamde helper-apps gebouwd die op basis van steentjes op het bord en het plankje een aantal suggesties doen van te leggen woorden. Een voorbeeld van zo’n helper-app voor de Nederlandse wordfeud is Screbl-Pal.
Punten kunnen verhoogd worden door woorden meer waarden te geven. Deze speciale vakjes hebben de volgende betekenis:
DW: 2x de woordwaarde
TW: 3x de woordwaarde
DL: 2x de letterwaarde
TL: 3x de letterwaarde

Wat maakt wordfeud verslavend: 

Het leuke aan Worfdfeud is dat je het altijd bij de hand hebt. Je speelt het namelijk op je smartphone. Je kan altijd en overal tegen je vrienden scrabbelen. Daarnaast hoef je niet meteen het spel uit te spelen. Je hebt namelijk 72 uur om te reageren op je tegenstander.

Verder heeft Wordfeud een chatfunctie. Zo kan je tijdens het spelen chatten met je tegenstander. Ook kan je meerdere spellen tegelijkertijd spelen en is het mogelijk om in verschillende talen te spelen bijvoorbeeld Engels of Duits.

Meer informatie over wordfeud is te bekijken op de website van de eigenaar:  http://wordfeud.com/

In onderstaande afbeeldingen enkele voorbeelden van het spel:

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here