Alles over IBAN en hoe je de 18-cijferige IBAN code moet onthouden

Vanaf vandaag is iedereen in Nederland verplicht om de nieuwe IBAN code te gebruiken in het Nederlandse betalingsverkeer. Waarom heb we ineens meer tekens nodig om een overboeking te doen?

Afbeelding: NN.nl
Afbeelding: NN.nl

Vanaf 1 augustus kan niemand er meer onderuit, de veel te lange IBAN code is verplicht in Nederland. In Nederland bestaat de IBAN code uit achttien tekens, niet erg gemakkelijk te onthouden. Maar er valt het een en ander uit te leggen over de 18 tekens van IBAN. De Nederlandse IBAN begint met een landcode NL. Daarna volgt er een uniek controlegetal, welke is bedoeld om controlefouten bij het invoeren van het rekeningnummer te herkennen.

Dan volgt de standaard bank code en tot slot het oude vertrouwde rekeningnummer, aanvullend met nullen om tot de achttien tekens in totaal de komen.

Zo onthoud je de IBAN:

De IBAN bestaat uit de volgende reeks letters en cijfers:

  • Landcode (2 letters)
  • 2 controle cijfers
  • BIC code
  • Rekeningnummer of rekening identificatie

Volgens hoogleraar en hersenonderzoeker Victor Lamme bij de afdeling psychologie van de Universiteit van Amsterdam is het bijna onmogelijk om 18 tekens te onthouden. Je brein is in staat om vier tot zeven items te onthouden. Mocht je toch nog een IBAN willen weten dat kan je altijd gebruik maken van de IBAN BIC service.

Vorig artikelFacebook komt met gratis internet-app voor armen
Volgend artikel‘iOS 8 en grote iPhones grote bedreiging voor marktaandeel Android’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in