[hoax] NS komt met verbod op muziek luisteren in de trein

Maandagmiddag publiceerde een website een nieuwsbericht over dat er een verbod zou komen op muziek luisteren in de trein. Op Twitter ontstonden veel negatieve reacties en mensen geloofde het meteen. Het gaat hierbij om een hoax en het artikel is verzonnen om zo meer media aandacht te krijgen.

Ook heeft de NS zelf op twitter aangegeven dat er geen verbod komt op muziek luisteren in de trein. De website eersteuur heeft de hoax geplaats met onderstaande tekst. In de tekst wordt ook gesproken over een NS woordvoerder met de naam Ivan Vroomer, over deze woordvoerder is niks te vinden op internet.

Onderstaande bewijs van het twitter account van de NS zegt genoeg

Dit is de tekst [hoax] dus trap er niet in!!

AMSTERDAM – De NS gaat het luisteren van muziek in de trein verbieden. Het zou voor te veel onrust en irritatie zorgen onder reizigers.

Dit is wat de woordvoerder van de NS, Ivan Vroomer, vandaag naar buiten bracht. Het luisteren van muziek in de trein zou voor veel irritatie zorgen onder reizigers en zou bovendien gevaarlijk zijn. De NS komt met dit verbod na vele klachten van treinreizigers over het asociale gedrag van medereizigers.  Er zijn de afgelopen maanden veel conflicten ontstaan in de trein door het luisteren van te harde muziek. Doorslaggevend was het conflict wat vorige week plaats vond in Eindhoven tussen een reiziger en een conducteur. Toen de conducteur aan de reiziger vroeg of hij zijn volume wilden minderen  reageerde de reiziger geërgerd en buitensporig en moest uiteindelijk uit de trein worden verwijderd.

Tevens zou het gevaarlijk zijn als reizigers muziek luisteren en er een noodgeval zou worden omgeroepen.  Dit geeft de NS genoeg redenen om met het verbod te komen.
Omdat de NS het onmogelijk lijkt te bepalen waar de grens ligt van ‘te harde’ muziek, heeft het bedrijf besloten het luisteren van muziek volledig te verbieden.

De boete voor het negeren van de nieuwe regel zal waarschijnlijk 50 euro bedragen. De NS kiest voor dit hoge bedrag omdat ze willen dat  het verbod serieus genomen zal worden door reizigers.

Wanneer deze nieuwe regel in zal gaan is nog niet duidelijk, maar zal waarschijnlijk binnen de komende 2 maanden worden ingevoerd.

Update:

Vandaag heeft de website laten weten dat de hoax is verzonnen door 3 studenten, ze willen hiermee laten weten dat je niet alles moet geloven wat op internet staat. Dit is het volledige bericht:

Beste lezer,

Het gerucht dat de NS een verbod wil invoeren op het luisteren van muziek in de trein is niet waar! Het bericht is door ons verzonnen.

Wij zijn 3 studenten en studeren Communication and Multimedia Design aan de Hogeschool van Amsterdam. Uit eigen ervaring hebben wij geleerd dat er veel verzonnen berichten op het internet circuleren. Wij trappen allemaal wel eens in een nepbericht omdat we vaak de moeite niet nemen om verder te kijken dan onze neus lang is.

Een gerucht verzinnen, er voor zorgen dat er een bron is welke er legitiem uitziet en het bericht te delen op Facebook, is blijkbaar voldoende om voor een hoop consternatie te zorgen.

Onze website heeft 1,83 miljoen hits opgeleverd, het bericht is ongeveer 17.000 keer geliked/gedeeld op Facebook, er is duizend keer over getweet, er is over gesproken op 3FM (de Coen en Sander show) en vele nieuwssites hebben er aandacht aan geschonken.

Dus geloof alsjeblieft niet alles wat er op internet staat want iedereen kan kennelijk een stukje nieuws schrijven. Het spijt ons van de opschudding en de mogelijke frustratie die we teweeg hebben gebracht.

Vriendelijke groeten,

Jim van Zummeren
Alexander Eerenberg
Silvie Been

Blijf op de hoogte volg ons op Facebook:

Vorig artikelSprong Felix Baumgartner record op YouTube
Volgend artikelEA geeft gratis duizenden games weg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in