Review: Patriot Viper 3 Intel Extreme Masters Memory Limited Edition

Met dank aan Patriot publiceren wij onze eigen review van het Patriot Intel Exreme Masters geheugen. Dit geheugen is speciaal ontwikkeld voor gamers welke de beste prestaties willen behalen en de beste performance voor de nieuwste high-end games. Voor onze review beschikken we over een 8GB DDR3-2133Mhz kit met 2 modules van 4GB.

De Patriot Viper 3 Intel Extreme masters kit heeft een aantal verschillende versies en is beschikbaar  in een variant met 8GB, 16GB of 32GB geheugen. De volgende versies zijn beschikbaar:

8GB:


  • Viper 3 series DDR3 8GB 2 x 4GB op 1600Mhz
  • Viper 3 series DDR3 8GB 2 x 4GB op 1866Mhz
  • Viper 3 series DDR3 8GB 2 x 4GB op 2133Mhz

16GB:

  • Viper 3 Series, DDR3 16GB 2 x 8GB op 1600MHz
  • Viper 3 Series, DDR3 16GB 4 x 4GB op 1600MHz
  • Viper 3 Series, DDR3 16GB 4 x 4GB op 1866MHz
  • Viper 3 Series, DDR3 16GB 2 x 8GB op 1866MHz
  • Viper 3 Series, DDR3 16GB 4 x 4GB op 2133MHz
  • Viper 3 Series, DDR3 16GB 4 x 4GB op 2133MHz

32GB:

  • Viper 3 Series, DDR3 32GB 4 x 8GB op 1600MHz
  • Viper 3 Series, DDR3 32GB 4 x 8GB op 1866MHz

Wij beschikken over de 8GB versie met 2 modules van 4GB. Beide modules werken op een snelheid van 2133Mhz. Alle bovenstaande versies zijn DDR3. Het 8GB model heeft meerdere snelheden beschikbaar waaronder:

  • 1600Mhz
  • 1866Mhz
  • 2133Mhz

Specificaties:

Product naam:Intel Extreme Master
Serie:Viper 3
Capaciteit2x4GB DDR3
Voltage1.5V
FrequencyPC3-17000 2133Mhz
Timings11-11-11-27
Base FrequencyPC3-12800 1600Mhz
Base Timings9-9-9-24
PlatformAlle DDR3 platformen

Verpakking:

Het geheugen is verpakt in een klein doosje met een degelijke bescherming. De geheugen modules zijn goed beschermd met plastic. De twee modules zijn afzonderlijk verpakt en kunnen elkaar niet beschadigen tijdens het transport.

Het geheugen:

Het Patriot Viper 3 geheugen oogt erg mooi met veel blauwe details, maar bij ram modules gaat het om de kwaliteit en de prestaties niet om hoe de modules eruit zien. De ram modules beschikken over heatsinks hierdoor blijven de RAM modules in vergelijking met normale DDR-3 modules een flink stuk koeler wat natuurlijk een grote impact heeft op de prestaties.

Het geheugen is met de hand getest waardoor je zeker weet dat de modules stabiel en goede performance afleveren, een test met de hand is zeker een plus punt aangezien de meeste RAM modules in grote aantallen worden gemaakt waardoor er wel eens een probleem kan voorkomen.

Patriot gaat er van uit dat de modules goed werken aangezien ze er levenslang garantie op geven. De service van Patriot is op het eerste oog erg goed en met levenslang garantie zijn de modules ook vast erg goed, maar daar komen we later in de review op terug.

Door de extra heatsinks zijn de modules wel een stuk hoger in vergelijking met normale ram modules, de hoogte is namelijk 43mm, dit kan in zijn nadeel werken als je gebruik wil maken van een grote CPU cooler, er is namelijk een kans dat het geheugen niet onder de cooler past, maar de meeste coolers zijn speciaal ontwikkeld voor hoge ram modules.

Patriot is ook de officiële memory sponsor van Intel Extreme Masters, dit wordt ook uitgebreid gemeld op de voorkant van de ram modules, wel met een mooi design. Aan de achterkant an de modules is een sticker zichtbaar met informatie over de frequency, capacity, timings, voltage en het model nummer.

BIOS:

In de bios hebben wij de XMP modus aangezet, hiermee zal de computer direct in de juiste frequency, timings en voltage starten. De computer start direct is de hoogste frequency van 2133Mhz. Nadat wij de instellingen hebben geconfigureerd in de bios zijn wij geen compatibiliteit problemen tegen gekomen en alles werkte naar behoren.

heatsinks:

De ram modules hebben inclusief de heatsinks een hoogte van 43mm, dit kan bij sommige cpu coolers voor problemen zorgen. Vergeleken met andere geheugen types van bijvoorbeeld het merk Corsair is dit model een flink stuk lager en zijn de heatsinks meer compact, wij gaan er vanuit dat de Patriot Ram modules bijna onder elke CPU cooler passen. In onderstaande afbeelding zie je mooi een vergelijking tussen de Patriot Viper 3 en de Corsair Vengeance.

Test-systeem:

Voor onze review maken we gebruik van een krachtige i7 2600 computer in combinatie met een Asus sabertooth P67 moederbord. De volledige set-up bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Moederbord: Asus sabertooth p67
  • Voeding: Coolermaster Silent pro Gold 1200 Watt
  • CPU: Intel Core i7 2600K
  • GPU: AMD HD 5770
  • SSD: Crucial M4 128GB
  • OS: Windows 8
CPU Z:
Met het programma CPU-Z kunnen we veel informatie aflezen over het geheugen. Met dit programma kan je alle informatie aflezen over specifieke modules, in ons geval Slot #2.

AIDA64:
Met het programma AIDA64 Extreme Edition kan je perfect de informatie van de modules aflezen, zo kan je met dit programma de timings, geheugen instellingen en votage aflezen. Op onderstaande afbeelding zie je informatie in details over de timings, snelheid en instellingen.
Zoals je kan zien draaien de modules op 1.5V.
Windows prestatie index:
In Windows 8 is ook de functie prestatie index weer toegevoegd, deze “benchmark” geeft de computer op diverse punten scores. In Windows 7 was een maximale score mogelijk van 7,9. In Windows 8 is een maximale score te behalen van 9,9. Met het geheugen behaalde wij een score van 7,9:
Geheugen Bandwidth test:
Ook in de AIDA64 Extreme Edition Memory Bandwidth Performance test scoort het geheugen zeker niet slecht in vergelijking met andere modellen. Het verschil tussen de Intel Extreme Masters en het Viper 3 geheugen is nog behoorlijk groot. Het Patriot geheugen verslaat wel enkele concurrenten zoals de Crucial Ballistix Elite 8GB modules
Conclusie:
Patriot heeft met deze Viper 3 Intel Extreme Masters Memory Limited Edition erg goede ram modules afgeleverd welke goede prestaties afleveren op gebied van snelheid en betrouwbaarheid. Voornamelijk de modules met 2133Mhz zijn goed voor de moderne moederborden en uiteraard perfect voor het gamen, daarom hebben deze modules ook de naam Intel Extreme Masters Memory.
De modules zijn standaard erg snel en hebben ook goede overclock mogelijkheden. De prijs van rond de 70 euro voor 2x 8GB 2133Mhz is zeker niet slecht. Patriot geeft ook nog een goede service aangezien de modules met de hand getest zijn, voor de zekerheid geeft Patriot een levenslange garantieduur.
Het enige wat in zijn nadeel kan werken is de hoogte van de modules. De hoogte van het geheugen is namelijk 43mm, bij de meeste CPU coolers is dit geen probleem aangezien deze modules een stuk lager zijn dan bijvoorbeeld de Corsair Vengance serie. De hoge frequency is perfect voor overclockers en gamers.
Sterke punten:
  • Goede performance
  • Hoge frequency
  • heatsinks/design
  • Levenslang garantie
  • Met de hand getest
  • Betrouwbaar
  • Prijs
Verbeter-punten
  • Kunnen problemen ontstaan met CPU Cooler in verband met hoogte

Wij geven het Patriot Viper 3 geheugen daarom ook een beoordeling van volledig 5 sterren.

Meer informatie:
Wil je meer informatie over het Patriot RAM geheugen? Dan kan je het beste de website van Patriot bezoeken. Klik hier om naar de website van Patriot te gaan
Vorig artikelNL-Alert niet beschikbaar voor populaire smartphones
Volgend artikelMicrosoft Surface Pro zichtbaar in Duitse webwinkels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in