Review: Bowers & Wilkins P3

Met dank aan Bowers & Wilkins publiceren wij onze eigen review van de populaire Bowers & Wilkins P3 hoofdtelefoon.

Bowers & Wilkins is een zeer bekende naam in de wereld van de betere audio onderdelen en staat bij veel mensen ook bekend om goed kwaliteit. In het assortiment zijn een aantal hoofdtelefoons beschikbaar waaronder de  P5 hoofdtelefoon en de p3 welke wij in deze review verder gaan bespreken.

De P3 hoofdtelefoon is erg compact en voorzien van een erg mooi design, de hoofdtelefoon heeft een adviesprijs van 199 euro en is daarmee een stuk goedkoper als de populaire  P5 in vergelijking met de P5 is deze hoofdtelefoon een stuk compacter. Wij hebben een witte versie van de p3 hoofdtelefoon welke is uitgevoerd met geborsteld aluminium door de combinatie van kleuren heeft de hoofdtelefoon een strak en modern design. De hoofdtelefoon is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren waaronder zwart en wit.

Ook is de P3 hoofdtelefoon geschikt voor Apple producten aangezien bij de P3 standaandaard twee aansluitingen meegeleverd worden, waaronder één met remote aansluiting voor de iPad, iPhone en iPod. De andere aansluiting is niet voorzien van een remote met bedieningsknoppen. De P3 hoofdtelefoon is een on-ear model welke wordt gedragen op het oor, de P5 is bedoeld voor op het oor, dat is meer een gesloten systeem.

Product Specificaties:

ModelP3
BeschrijvingMobiele supra-aurale hoofdtelefoon
Technische kenmerkenDynamische diver
Driver-units2x Ø30 mm
Impedantie34 ohm
Frequentiebereik10 Hz - 20 kHz
Totale harmonische vervorming (THD)1 mW < 1% voor 20 Hz-20 KHz < 0,1% voor 1 KHz
Max. ingangsvermogenMax. ingangsvermogen
Gevoeligheid111 dB/V bij 1 kHz
Ingangen3,5 mm stereo mini-jack (aan kabel)
2,5 mm mini-jack (op hoofdtelefoon)
Hoogte165 mm opengevouwen, 105 mm opgevouwen
Breedte150 mm
Diepte48 mm
Snoerlengte1,2 m
Gewicht130 g
MateriaalBehuizing: stof en metaal
Adviesprijs199 euro

Wat zit er in de verpakking?

De Bowers & Wilkins P3 komt in een zeer luxe verpakking waarin alle onderdelen aanwezig zijn, als we de doos openemen zien we een harde case welke een goede bescherming levert voor de hoofdtelefoon. De luxe case is uitgevoerd in een witte kleur voor het witte model.

 

Als we de case openen zien we een aantal onderdelen, waaronder twee soorten kabels: dit zijn de aansluitkabels voor de hoofdtelefoon en zijn beide 1,2 meter lang, het zijn twee verschillende kabels, één met afstandsbedieningen en microfoon welke ondersteund wordt door iPhone, iPad en iPod, helaas is er geen ondersteuning aanwezig voor de afstandsbediening voor Android of andere smartphone en tablets.

De volgende onderdelen worden meegeleverd:

  • Case
  • P3 hoofdtelefoon
  • 1x aansluitkabel zonder afstandbediening
  • 1x aansluitkabel met afstandbediening
  • handleiding en boekjes

De Bowers & Wilkins P3: 

De P3 is een erg mooie en strak vormgegeven hoofdtelefoon, het design oogt erg mooi en strak, je moet er van houden maar vinden het design erg geslaagd aangezien het allemaal toch compact is gehouden, ook het kleur gebruik bij de P3 is erg mooi gelukt bij zowel de witte als zwart variant.

Bij de witte variant is gebruik gemaakt van drie verschillende kleuren waaronder wit op de buitenkant van de hoofdband en de achterkant van de hoofdtelefoon behuizing, grijs voor de binnenkant van de hoofdband en voor de oorkussens en als blikvanger geborsteld aluminium op de zijkant en voorkant van de koptelefoon, de overige accenten zijn ook uitgevoerd met een aluminium look, ook de zwarte P3 heeft drie verschillende kleuren en afgewerkte details met aluminium.

Zoals je op onderstaande afbeeldingen duidelijk kan zien zijn de earpads bevestigd met een dunne aluminium bevestiging,de aluminium bevestiging ziet er  kwetsbaar uit maar dat is het zeker niet aangezien het materiaal erg sterk is en sterker dan de meeste plastic koptelefoons. Persoonlijk vinden wij de dunne aluminium bevestiging er erg mooi uitziet, wij hebben de stevigheid getest en er is echt geen mogelijkheid van beweging in te krijgen, daarom is de bevestiging ook veel sterker als bijvoorbeeld een plastic verbinding. Je voelt meteen dat dit echt goede kwaliteit is en het oogt ook naar geen goedkope hoofdtelefoon.

In de zijkant kan je de koptelefoon ook in hoogte verstellen door middel van een schuif systeem. Ook dit gaat erg soepel en ziet er wat fragiel uit maar het is echt sterk en kan zeker tegen een stootje.

 

Ook is de hoofdtelefoon erg makkelijk op te vouwen zodat je hem makkelijk kan vervoeren, als de P3 is ingeklapt past deze ook makkelijk in de meegeleverde cover. Het inklappen gaat erg soepel door middel van de aluminium scharnieren.

Via de zijkant kan je ook de hoofdtelefoon in hoogte verstellen, dit gaat erg soepel en is makkelijk in hoogte verstelbaar, het is mogelijk om de hoofdtelefoon aan beide kanten een flink stuk te verstellen. Op onderstaande afbeelding kan je duidelijk het schuif systeem bekijken aan de bovenkant.

De constructie van deze koptelefoon is erg goed en zeer stevig wat je misschien op het eerste oog niet zal denken. Het design is goed en de kleur samenstelling ziet er ook zeer goed uit, de koptelefoon oogt misschien wat zwaar maar dat is zeker niet het geval aangezien de koptelefoon ongeveer 130 gram weegt, je merk gewoon echt dat je kwaliteit in je handen heb en dat is het zeker, maar hoe zit het met de geluidskwaliteit? daar later meer over.

Oorpads/earpads:

Over de twee oorstukken is ook erg goed over nagedacht aangezien je deze kan verwijderen, dit is erg makkelijk de kabel kan je ook aansluiten onder de earpads, dit gaat erg makkelijk. Zoals eerder genoemd worden er standaard twee soorten kabels meegeleverd .

Het verwijderen gaat erg makkelijk aangezien de oorkussens zijn voorzien van magneten waardoor deze stevig worden bevestigd aan de koptelefoon.  De oorkussens zijn van een materiaal gemaakt dat B&W ‘akoestische stof’ noemt, deze speciale stof moet er voor zorgen dat erg goed en helder geluid uitkomt en dat de bas toon niet weglekt.

Onder de stof is schuim aanwezig wat warmtegevoelig is, door het schuim past de koptelefoon zich na een tijdje aan de vorm van je oren aan. Na enige tijd dragen zal de P3 koptelefoon ook erg comfortabel gaan zitten,wij merken inderdaad dat het na enige tijd erg lekker gaat zitten en helemaal naar je oren gaat vormen waardoor je haast niet merkt dat je een koptelefoon op heb. De oorstukken zijn rechthoekig maar dit zit erg comfortabel en druk niet hard op je oren.

Het aansluiten van de meegeleverde kabels gaat ook erg gemakkelijke door middel van de makkelijke aansluiting onder de earpads. Op de kabels staat zelf aangegeven of het links of rechts is, makkelijker kan niet. Het is zeker makkelijk dat je de kabels kan verwijderen aangezien je bij een kabel breuk alleen de kabel hoef te vervangen en niet de hele koptelefoon wat bij veel andere koptelefoons wel een nadeel is.

Volumeknoppen/remote:

Voor iOS apparaten is er een speciale kabelset meegeleverd welke is voorzien van een afstandsbediening/ remote. De remote hebben een aantal functies voor het volume,muziek en de belfunctie. Met de afstandsbediening kan je muziek stop zetten/starten en naar het volgende nummer of vorige nummer gaan. Ook kan je met deze knoppen de muziek doorspoelen of terugspoelen.

Op de remote zijn 3 knoppen aanwezig waaronder + en – voor het geluid. De volgende functies zijn aanwezig in de middelste knop:

  • 1x Oproep opnemen/beëindigen
  • 1x muziek starten/stoppen
  • 2x volgende nummer/doorspoelen
  • 3x vorige nummer/ terugspoelen
Helaas werkt  de remote alleen voor de iPod iPhone en iPad. We hebben het getest op de HTC One X smartphone met Android maar hierop werkt de remote inderdaad niet. Op onze iPad Mini werkt de adapter perfect zonder problemen. Op de iPad mini zijn de wijzigingen gewoon zichtbaar en zie je de controller duidelijk op het scherm bij de volume verandering.
Geluids Kwaliteit:
De bouwkwaliteit en het design van deze hoofdtelefoon zijn erg goed, maar hoe zit het met de geluidskwaliteit wat toch eigenlijk wel het belangrijkst is. De geluidskwaliteit vinden wij echt goed en de afstelling tussen bas en de lage tonen vinden wij erg goed en de bas overheerst niet maar is toch aanwezig. Bij vele concurrenten waaronder Beats Audio zien wij vaak dat de bas altijd zwaar overheerst. Bij de P3 vinden wij dat er precies genoeg pas aanwezig is.
Het geluid klinkt heel helder, rijk en vol bij de P3. Ook bij een MP3 of een YouTube video van mindere kwaliteit is het geluid nog steeds voorzien van kwaliteit  De koptelefoon heeft daarom een prima balans tussen verschillende klanken. Ook is de P3 uitgerust met een extreem goede detaillering waarbij individuele instrumenten erg goed te herkennen zijn.
Persoonlijk vinden wij het moeilijk om de kwaliteit van het geluid te beoordelen aangezien iedereen dit ander beoordeeld en het meer een mening is, maar wij vinden dat deze koptelefoon echt kwaliteit afgeeft waardoor het echt prettig is om naar te luisteren. Persoonlijk vinden wij deze koptelefoons ook vele malen beter in vergelijking met de Solo HD van Beats omdat de P3 hoofdtelefoon beter zijn geluid verdeeld, en de bas overheerst niet wat bij de Solo HD gebeurd. Bij de P3 is de Bas aanwezig maar het overheerst niet waardoor het erg prettig is om naar te luisteren. Wij hebben de P3 met een aantal diverse genres getest en bij alle is het geluid erg goed, en overheerst de bas niet te erg en is het zuiver en helder geluid.
Een groot plus punt van deze hoofdtelefoon is het design zoals hierboven al besproken. De P3 past daarom perfect bij diverse accessoires waaronder de nieuwe iPad mini. Hij is compact, mobiel en erg licht waardoor de P3 makkelijk vervoerbaar is.
Conclusie:
De Bowers & Wilkins P3 heeft een flink prijskaartje van 199 euro en is daarmee ook niet de goedkoopste hoofdtelefoon op de markt. Maar voor die prijs krijg je ook zeker kwaliteit en een zeer mooie hoofdtelefoon met een goed design. Het design is mooi maar je moet er van houden. De bouwkwaliteit is erg goed en voelt stevig aan, je merkt wel dat het echt kwaliteit is. Maar dat mag ook wel voor 199 euro.
Het belangrijkste punt van een hoofdtelefoon is natuurlijk het geluid en dat is echt perfect bij deze koptelefoon zeker voor het geld. Er zullen vast wel betere hoofdtelefoon op de markt zijn met goed geluid maar dan betaal je waarschijnlijk ook veel meer en heb je vaak een lomp design. Het grote voordeel van de P3 is juist dat deze lekker compact is en een erg goed en strak design heeft.
Het enige nadeel is dat de remote niet werkt op Android telefoons en alleen op de iOS apparaten gebruikt kan worden.

Sterke punten:

  • Erg mooi design
  • Goed afgewerkt/ materiaal
  • Kleurgebruik
  • Comfort
  • Meerdere aansluit kabels
  • Compact
  • Stevig materiaal
  • Prijs
Verbeter-punten
  • Remote werkt momenteel alleen op iOS ( iPad, iPhone en iPod

De Bowers & Wilkins P3 heeft een prachtige afwerking en is erg mooi vormgegeven en de geluidskwaliteit is erg goed. Daarom belonen wij deze P3 hoofdtelefoon met een verdiende 5 sterren.

Meer informatie:
Wil je meer informatie over de Bower & Wilkins P3? Dan kan je het beste de website van Bowers & Wilkins bezoeken. Klik hier om naar de website van Bowers & Wilkins te gaan
Afbeeldingen:
Vorig artikelZwitserse stationsklok kost Apple 17 miljoen euro
Volgend artikelHTC en Apple schikken definitief alle rechtszaken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in