Lek gevonden in half miljoen draadloze routers

Uit een onderzoek van de Digitaalgids blijkt het dat een half miljoen routers erg makkelijk zijn te kraken, het gaat hierbij om een aantal modellen waaronder van KPN, UPC en Ziggo. Digitaalgids is onderdeel van de Consumentenbond en heeft een onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van de routers.

Het lek zit in routers van KPN (Experia ZTE H220N), Ziggo (Ubee evw3200) en de Horizon mediabox van UPC. Ook sommige routers uit de losse verkoop zijn lek, zoals de Linksys E1000 en E2000. Veel moderne routers hebben een functie aanwezig met de naam Wifi Protected Setup (WPS). Deze functie/beveiliging is in de praktijk erg makkelijk te kraken waardoor een verbinding kan worden afgeluisterd of gegevens worden gestolen.

Het probleem is al bekend sinds 2011 maar is nog steeds erg aanwezig, kwaadwillenden kunnen makkelijk misbruik maken van het lek, waardoor ze toegang krijgen tot het netwerk en de computer kunnen overnemen. Daarvoor moeten de hackers wel in de buurt van het wifi-netwerk zijn.

Wil je zeker zijn dat de router goed beveiligd is dan kan je het beste de WPS functie uitschakelen. De Consumentenbond heeft de aanbieders van de betreffende apparaten hiervan op de hoogte gebracht en deze zeggen te werken aan een oplossing.

Vorig artikeliOS 7 en iPhone 6 opgedoken in server logs
Volgend artikelAsus introduceerd goedkope Asus VivoTab met Windows 8

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in