Svchost.exe: Waarom staat dit om mijn computer en wat is het?

In Windows kan je doormiddel van taakbeheer makkelijk en snel in één oogopslag zien welke programma’s er allemaal aanwezig zijn en welke processen er worden uitgevoerd op de computer. Taakbeheer kan je openen doormiddel van de sneltoets Crtl Shift Esc. In het tabblad Processen van Taakbeheer staat een overzicht van alle processen die op een bepaald moment op je pc worden uitgevoerd.

In het tabblad processen kan je precies zien welke processen veel CPU of geheugen verbruiken, doormiddel van de knop process beëindigen kan je het process stoppen op de Windows PC. Bij veel Windows systemen is het process Svchost.exe aanwezig, dit process is geen gevaarlijk bestand en een process van Windows zelf, dit process kan regelmatig zeer veel CPU en geheugen verbruiken. Svchost.exe is te vinden in de map:  c:\windows\system32). Het is zeer gevaarlijk om  svchost.exe te verwijderen of het proces stop te zetten. Je computer zal hierna niet goed meer functioneren.

Svchost.exe is een ongevaarlijk systeembestand van Windows. Het is daarom geen virus, het kan wel zo zijn dat er een copy aanwezig is welke onder de naam van svchost.exe draait. In dit geval is het aangeraden om een malware scan te draaien.

windows-task-manager-process

Vorig artikelHet verschil tussen FAT32 en NTFS
Volgend artikelAero Peek in Windows 7 uitschakelen

1 REACTIE

  1. Svchost is wellicht het gevaarlijkste bestand op windows dat je niet kunt verwijderen. Het is een soort nexus van internet toegang voor alle applicaties die er langs willen communiceren. Inkomend verkeer is noodzakelijk voor lokale processen, uitgaand verkeer wordt voornamelijk gebruikt door installer-statistieken, of andere nonsense dat naar alle waarschijnlijkheid slechts met statistieken te maken heeft. Windows update maakt er ook gebruik van, maar dat is maar een enkele keer.
    Als je firewall per applicatie verbindingen blokkeren kan, zoals Outpost firewall, dan kan ik je aanraden alle outbound verbindingen te blokkeren van svchost. Ze zijn niet nodig voor het functioneren van je windows. ikzelf installeer meestal eerst mijn pc en firewall, en dan wacht ik een dag of 2 met overige installaties terwijl ik specifieke uitgaande verbindingen blokkeer, onder het motto, als ik er niet specifiek om heb gevraagd, moet ik er niets van hebben.
    De reden dat dit programma zo risicovol, en een ware security leak is, is dat je een freak moet zijn zoals mij die alle individuele connecties bij langs gaat, om het veilig te kunnen gebruiken. Bij uitstek de reden voor mij om van windows af te willen. Maar zoals ik heb begrepen is windows 8 zelfs zo erg dat de duitse overheid het niet eens gebruiken mag vanwege ’trusted backdoors’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in