Groot lek aanwezig in OV-chipkaart

Er is opnieuw een lek gevonden in de OV-chipkaart. In de versleuteling van de chipkaart zit een ernstige kwetsbaarheid die niet zomaar te repareren is. Via de slechte beveiliging is het mogelijk om de informatie op de ov-chip kaart binnen enkele minuten volledig aan te passen. 

Het lek is aanwezig in de MiFare Classic chip, de standaard chipset die in de kaart wordt gebruikt. Die zit in alle OV-chipkaarten die nu in gebruik zijn. Deze chip wordt ook gebruikt bij de meest recente OV-chipkaarten welke op dit moment in omloop zijn. De versleuteling kan volgens onderzoekers ‘binnen enkele minuten’ gekraakt worden met een kaartlezer, een geschikte kaartlezer is voor een paar tientjes te koop.

Als de chip ik gekraakt kan alle informatie op de kaart gemanipuleerd worden, zo is het onder andere mogelijk om locatie te wijzigingen of te verwijderen, of een abonnementsvorm te wijziging op de smartphone, bijvoorbeeld naar een Altijd Vrij-abonnement waarmee altijd gratis gereisd kan worden. Daarnaast kan je ook eenvoudig het saldo van de chip aanpassen.

Vorig artikelSpartan browser alleen te gebruiken voor Windows 10
Volgend artikeliDeal storingen voortaan vermeld op website

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in