Betaalbare alleskunners: de Onkyo TX-NR545 en TX-NR646


Voor Onkyo staat dit jaar voor een groot deel in het teken van een fonkelnieuwe lijn surround receivers. Eind april lanceert Onkyo twee instapmodellen, de eerste twee producten sinds het Japanse merk is samengegaan met Pioneer. De Hifi-wereld maakt kennis met de TX-SR343 en TX-NR545. Twee weken later worden twee middenklassers aan de nieuwe lijn toegevoegd: de Onkyo TX-NR646 en TX-NR747. Hificorner.nl is laaiend enthousiast en neemt de TX-NR545 en TX-NR646 op in het assortiment. Beide 7.2-kanaals A/V-receivers zijn uitgerust met een keur aan netwerkfuncties en het veelgeprezen Dolby Atmos. De twee door Hificorner.nl geselecteerde surround receivers kenmerken zich door een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Hieronder volgt een nadere toelichting.

TX-NR646

Specialist op gebied van home cinema

Onkyo is al jaren een geduchte speler op de home cinema-markt. De Japanse fabrikant heeft veel kennis op het gebied van surround geluid in huis. Niet voor niets dat het gerenommeerde Hifi-magazine What Hi-Fi? in het verleden verschillende modellen bekroonde met een prijs. Doordat Onkyo hoog inzet op innovatie zijn de surround receivers van de Japanse fabrikant voorzien door de nieuwste technologieën. Zo is zowel de TX-NR545 als de TX-NR646 uitgerust met Dolby Atmos, de nieuwste geluidstechniek op het gebied van surround geluid. De TX-NR535 is het goedkoopste model van Onkyo dat beschikt over deze decoder. Deze technologie stuurt niet alleen speakers aan de voor-, zij- en achterkant aan, maar biedt ook ondersteuning aan luidsprekers boven de luisterpositie. Voorbeeld: als het in de film regent, dan klinkt het dankzij Dolby Atmos daadwerkelijk alsof de regendruppels van boven naar beneden vallen.

Onkyo TX-NR545

De Onkyo TX-NR545 is zoals benoemd een 7.2-kanaals receivers. Dat betekent dat deze receiver tot zeven speakers en twee subwoofers aan kan sturen. De TX-NR545 levert 120 Watt per kanaal. Naast het gewilde Dolby Atmos is deze surround receiver uitgerust met WiFi voor draadloos internet, AirPlay en Bluetooth voor streaming en Spotify Connect om in een handomdraai verbinding te maken met de muziekbibliotheek van deze online muziekdienst. Wat betreft audioprestaties levert de TX-NR545 uitstekende prestaties. De A/V-receiver kan omgaan met onder meer 24-bit/192kHz en DSD-bestanden. Ook ondersteunt de TX-NR545 4K Ultra HD-videomateriaal (vier keer Full HD), waarvoor HDMI 2.0-poorten en een HDCP 2.2-ondersteuning aanwezig is. De receiver wordt bediend met een standaard meegeleverde afstandsbediening of middels een te downloaden Remote 3-app van Onkyo.

Onkyo TX-NR646

Een stap hoger treffen we de Onkyo TX-NR646. Deze surround receiver beschikt over meer interne kracht dan zijn kleine broertje. Tevens is deze receiver naast Dolby Atmos ook voorzien van de surround-technologie DTS:X. DTS:X is te vergelijken met Dolby Atmos, maar voor deze geavanceerde geluidstechnologie zijn geen extra luidsprekers in de opstelling vereist. DTS:X creëert hetzelfde surroundeffect als Dolby Atmos, maar heeft daar minder speakers voor nodig. De TX-NR646 beschikt over acht HDMI 2.0a-poorten die 4K Ultra HD-beeld ondersteunen, evenals twee Multi-Zone uitgangen om een luidsprekeropstelling in een tweede kamer aan te sturen. Op het gebied van netwerkfuncties is deze surround receiver zeer compleet uitgerust. Streaming is mogelijk via WiFi, AirPlay, Bluetooth en Spotify Connect. De receiver kan overweg met Hi-Res Audio (24-bit/192kHz), die via DLNA ondersteund worden tijdens het streamen. Evenals de TX-NR545 wordt de receiver bediend met een standaard meegeleverde afstandsbediening of middels een te downloaden Remote 3-app van Onkyo.

Korte conclusie

Onkyo lanceert met de TX-NR545 en TX-NR646 een serie surround receivers die zeer compleet zijn uitgerust. Deze lijn kenmerkt zich door een vriendelijke prijs, een keur aan netwerkfuncties, Dolby Atmos en voldoende analoge kracht om een doorsnee home cinema speakerset aan te sturen. Met de TX-NR545 en TX-NR646 verwent Onkyo instappers met zeer complete A/V-receivers die nog jaren meekunnen.

De Onkyo TX-NR545 is te verkrijgen voor 529,00 euro. De Onkyo TX-NR646 is te verkrijgen voor 629,00 euro.

Vorig artikelSamsung komt binnenkort met grotere Galaxy S6 Plus
Volgend artikelTidal brengt pc en mac software uit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in