Waar u op moet letten bij de aanschaf van een hoofdtelefoon


Ze zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken, hoofdtelefoons. In een tijd dat steeds meer mensen muziek luisteren vanaf een smartphone, tablet of computer zijn hoofdtelefoons populairder ooit. Anno 2016 is er een wildgroei aan hoofdtelefoons, groot, klein, kleurrijk, zwart, draadloos, belegd met diamanten, ontwikkeld door supersterren; de hoofdtelefoonmarkt richt zich op muziekkwaliteit én fashion.

Hoofdtelefoon

Door het uitgebreide aanbod aan hoofdtelefoons is het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Daarom hieronder een korte introductie in de wereld van hoofdtelefoons en zaken waar u op moet letten bij de aanschaf van een hoofdtelefoon.

Grofweg genomen zijn er drie verschillende soorten hoofdtelefoons. Dat zijn: in-ear, on-ear en over-ear. De woorden zeggen het in feite al: in-ear zijn oordopjes die in het oor geplaatst worden, on-ear zijn hoofdtelefoons die op het oor worden geplaatst en over-ear zijn over het algemeen wat grotere hoofdtelefoons die over het oor geplaatst worden. De geluidskwaliteit wordt voor het grootste deel bepaald door de componenten en geluidstechnieken onder de motorkap, zoals de impedantie (weerstand van de hoofdtelefoon), het frequentiebereik en de maximale belastbaarheid. In de keuze van een hoofdtelefoon speelt verder mee of het apparaat lekker zit, of de hoofdtelefoon draadloos of bekabeld is, of de hoofdtelefoon gebruikt kan worden voor sporten, of de hoofdtelefoon een mooi design heeft, of de hoofdtelefoon beschikt over Noise Cancelling. Kortom: het is lastig om een perfecte hoofdtelefoon aan te wijzen, maar we kunnen uw zoektocht aan de hand van een korte begrippenlijst wel iets eenvoudiger maken.

In-ear

In-ear hoofdtelefoons zijn oordopjes die in de gehoorkanaal geplaatst worden. Doordat de oordopjes in het gehoorkanaal geplaatst worden, worden omgevingsgeluiden zoveel mogelijk tegengehouden. Door het gebruik van siliconen hoesjes zitten de oordopjes comfortabel. Voor sporten wordt vaak een in-ear hoofdtelefoon gebruikt, die eventueel met een oorhaak, oorclip of nekband verstevigd kan worden.

On-ear

On-ear hoofdtelefoon worden op de oren geplaatst. Deze hoofdtelefoons zijn over het algemeen vrij compact van formaat, maar leveren vaak uitstekende geluidskwaliteit. Een on-ear hoofdtelefoon is ideaal voor dagelijks gebruik en ietwat kortere luistersessies, omdat u met deze hoofdtelefoon niet volledig afgesloten wordt van de buitenwereld. Sommige modellen zijn draadloos en maken gebruik van Bluetooth. Verder zijn er on-ear hoofdtelefoons met de Noise Cancelling-technologie.

Over-ear

Een over-ear hoofdtelefoon wordt over gehele oorschelp geplaatst. Deze hoofdtelefoons zitten vaak erg comfortabel. Doordat deze hoofdtelefoons de oren volledig bedekken, worden omgevingsgeluiden tegengehouden. Over-ear hoofdtelefoons zijn bij uitstek geschikt voor langere luistersessies. Sommige modellen zijn draadloos en maken gebruik van Bluetooth. Verder zijn er on-ear hoofdtelefoons met de Noise Cancelling-technologie.

Impedantie

Impedantie betekent weerstand en wordt uitgedrukt in Ohm. Hoe hoger de belasting, hoe meer vermogen de versterker van de digitale gegevensdrager moet leveren. Laagohmige (16-50 Ohm) toestellen zijn over het algemeen beter geschikt voor apparaten die op een batterij werken zoals je smartphone of MP3-speler.

Frequentiebereik

Het frequentiebereik geeft de hoogste en de laagste waarden aan die een hoofdtelefoon kan weergeven. Dat betekent tot hoe ver de hoofdtelefoon in staat is om hoge en lage tonen weer te geven.

Maximale belastbaarheid

Met de maximale belastbaarheid wordt het vermogen bedoeld dat de koptelefoon kan verdragen zonder kapot te gaan. De belastbaarheid wordt weergegeven in milliwatts (mW).

Comfortabel

De ene hoofdtelefoon zit comfortabeler dan de ander. Niet zo gek, want alle hoofdtelefoons hebben een ander ontwerp. Het ene siliconen hoesje van een oordopje is te groot voor een oor, terwijl het andere hoesje als gegoten zit. Bij een on-ear of over-ear maken de hoofdband en de oorschelpen het verschil. De ene hoofdband is vervaardigd van zacht leder, terwijl de andere hoofdtelefoon gemaakt is van stof. Datzelfde geldt voor de oorschelpen. Wat fijner is, is een kwestie van smaak. De meeste hoofdbanden zijn verstelbaar en sommige oorschelpen zijn draaibaar.

Sporten

Wilt u graag een hoofdtelefoon voor sporten? Informeer hier dan specifiek naar. Sommige modellen zijn speciaal gemaakt voor sporten, zoals de Bose SoundSport (waterbestendig, makkelijk te dragen etc.). Wilt u een koptelefoon kopen? Dan zijn de hoofdtelefoons van Bose sowieso een aanrader.

Design

De één is strak ontworpen, de ander is kleurrijk en weer een ander is vervaardigd van natuurlijke materialen zoals hout en leer. Hoofdtelefoons zijn er in verschillende soorten en maten.

Noise Cancelling

Noise-canceling is de aanduiding voor een microfoontype dat de weergave van achtergrondgeluiden sterk vermindert. Deze geavanceerde techniek filtert omgevingsgeluid, waardoor niets de weergave van muziek in de weg staat. Vaak zijn hoofdtelefoons met Noise Cancelling iets prijziger. Geschikt voor lange en intense luistersessies.

Kabellengte

Vroeger waren de kabels van een hoofdtelefoon behoorlijk lang, maar tegenwoordig zijn de kabels van een hoofdtelefoon een stuk korter. Dat heeft te maken dat een hoofdtelefoon vaak wordt gebruikt tijdens de dagelijkse beslommeringen, zoals reizen, werken of studeren. Dan is een lange kabel niet praktisch. In geluidsstudio’s daarentegen geeft men vaak de voorkeur aan langere kabels.

Opvouwbaar

Bepaalde modellen hoofdtelefoons zijn opvouwbaar en daardoor makkelijker opbergbaar. Ideaal als u veel onderweg bent. Voor de beste bescherming kiest u een hoofdtelefoon met beschermend draagetui.

Vorig artikelSamsung produceert Snapdragon 820 voor Qualcomm
Volgend artikelSamsung Galaxy J1 (2016) smartphone officieel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in