De surround receiver: het meest complete apparaat van allemaal


Een surround receiver is het kloppende hart van een een thuisbioscoop. Het verschil tussen enerzijds een stereo receiver en anderzijds een surround receivers is het aantal in- en uitgangen. Een beetje een home cinema-systeem bestaat uit tenminste vijf speakers; een surround receiver heeft daarom meer luidsprekeruitgangen dan een stereo receiver. Bovendien is een surround receiver in staat om apparaten zoals cd-spelers, Blu-ray-spelers, televisies, game consoles en in sommige gevallen zelfs platenspelers aan te sturen.

Denon

Meest complete Hifi-apparatuur

Een moderne receiver is in het Hifi-landschap één van de meest complete apparaten. Hij stuurt luidsprekers aan, maar ook digitale apparaten zoals televisies, cd-spelers, Blu-ray-spelers dankzij de aanwezige HDMI-ingangen. Hij is uitgerust met een radiotuner (en steeds vaker een DAB-tuner) en verder beschikken veel moderne receivers over allerlei mogelijkheden en tot streaming door de aanwezigheid van Bluetooth, Wi-Fi, DLNA of AirPlay. Bovendien beschikken hedendaagse A/V-receiver vaak over een Zone 2 of zelfs een Zone 2 en Zone 3-mogelijkheden. Dit heet Multi-Zone. Met deze functie is het mogelijk om vanuit de hoofdzone, daar waar de receiver staat (meestal de woonkamer), naar een film te kijken en in een tweede zone naar muziek te luisteren. In deze situatie heeft u een 7.1-opstelling nodig: 5.1 voor de film en 2.0 voor de stereoweergave van muziek.

pioneer-vsx-1120-k-lg-back

Groot, groter, grootst

Als kloppend hart van een thuisbioscoop verdeelt de surround receiver het geluid van bijvoorbeeld een televisie over 5, 7, 9 of soms zelfs 11 luidsprekers. Hoewel, tegenwoordig kiezen steeds meer consumenten voor een 2.1-surroundopstelling, omdat veel mensen niet veel luidsprekers in hun woonkamer willen hebben staan. Verder beschikken surround receivers over 1 en in sommige gevallen zelfs 2 subwooferuitgangen. Met een beetje fantasie is het mogelijk om een 11.2-opstelling te creëren, ideaal voor liefhebbers van hoogwaardig surround geluid (Dolby Atmos, DTS:X, Auro 3D).

Verschil tussen surround receiver en surround versterker

Misschien twijfelt u tussen een surround receiver en surround versterker. Het is verschil is vrij simpel uit te leggen. Een receiver bestaat uit een versterker én een tuner, terwijl een versterker een versterker is, zonder al teveel poespas. Dat is het verschil in een notendop.

Om muziek te luisteren of een film te kijken heeft u naast een versterker altijd een voorversterker nodig, daar waar een receiver met al zijn functies een alles-in-één apparaat is. Ten opzichte van een surround voorversterker beschikt een AV-receiver over het algemeen over netwerkfuncties (Wi-Fi, Bluetooth etc.), een tuner en digitale ingangen (HDMI) voor videofeatures. Anderzijds: een surround versterker houdt zich louter bezig met het versterken van het signaal en hoeft dus geen andere, interne componenten te voeden.

Vorig artikelNikon introduceert nieuwe DL-lijn
Volgend artikelGoogle Doodle: Schrikkeljaar 2016

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in