Waarom moeten we zo lang wachten op Android-updates?

Android heeft vele voordelen maar ook een aantal nadelen. Een van de grootste nadelen is het update-beleid van Android. Het kan soms maanden duren voordat de update eindelijk op de smartphone gedownload kan worden. Waarom duurt het zo lang voordat de updates op de smartphone geinstalleerd kunnen worden?

android-marshmallow-882x571Google heeft de afgelopen jaren meerdere Android-versies uitgebracht. De oudere Android-versies zoals Android 4.4.4 hebben al langere tijd geen ondersteuning meer. Ook voor nieuwe Android-smartphone is het vaak onduidelijk of de smartphone een jaar later nog updates kan verwachten. Fabrikanten zijn vaak erg onduidelijk over de Android-updates. Maar waarom?

Google heeft weinig te maken met de uitrol van de updates. Het zijn voornamelijk de fabrikanten en de providers welke bepalen of en wanneer toestellen een updates zullen krijgen naar een nieuwere Android-versie.

De fragmentatie van Android

De fragmentatie van Android en de verschillende versies is een groot probleem. Dit probleem wordt vooral veroorzaakt door het process hoe Android wordt geupdate. Google ontwikkelt de nieuwe Android-versie op basis van het Android Open Source Project, dit is de opensource-versie van Android. Fabrikanten hebben vaak ook een eigen interface en apps, hierdoor moeten fabrikanten de apps ook geschikt maken voor de nieuwe Android-versie.

Ook is het afhankelijk van de chipmaker of er een update wordt vrijgegeven voor de smartphone. Chipfabrikanten zoals Qualcomm, Nvidia en MediaTek besluiten of de chip geschikt is voor de nieuwe Android-versie.

Voordat de update op een smartphone wordt uitgebracht zijn er veel stappen. Zo moet de software naar de chipfabrikant, fabrikant en eventueel naar de provider. Daarna begint de periode van het testen. Aan het eind moet Google de update ook nog goedkeuren.

Consumentenbond

De consumentenbond heeft vorige maand actie ondernomen. Vorige maand heeft de Consumentenbond de rechter gevraagd om Samsung voor de rechter te halen. Volgens de Consumentenbond geeft Samsung weinig informatie vrij over de nieuwe Android-updates. Vaak krijgen vrij nieuwe smartphones ook geen updates. Dit heeft onder andere als gevolg dat de toestellen kwetsbaar worden voor veiligheidsproblemen.

De Consumentenbond wil graag zien dat de updates binnen één maand nadat de updates zijn uitgebracht worden uitgebracht voor de Samsung smartphones.

Apple heeft als voordeel dat de software en hardware zelf wordt ontwikkeld. Hierdoor kan Apple de software eenvoudig verspreiden naar de devices. Samsung brengt jaarlijks veel smartphones op de markt waardoor het bedrijf veel toestellen moet ondersteunen. Hoe nieuwer de smartphone, hoe groter de kans op een snelle update. Zo krijgt de Samsung Galaxy S7 sneller de updates in vergelijking met een toestel van twee jaar oud.

Vorig artikelElon Musk: ‘Sneller laden met nieuwe Superchargers’
Volgend artikelPolitie: Op zoek naar nieuw IT-talent

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in