Autoriteit Persoonsgegevens: Windows 10 schendt privacy met instellingen

Het besturingssysteem Windows 10 verzamelt volgens de Autoriteit Persoonsgegevens te veel privégegevens zonder er duidelijk toestemming om te vragen. 

Windows 10 schendt privacy

Onder de standaardinstellingen welke zijn geconfigureerd in Windows 10 wordt er veel informatie verzameld over het privégedrag van de gebruikers. Zo weet Microsoft precies welke apps geinstalleerd zijn en welke websites worden bezocht.

In Nederland zijn er meer dan 4 miljoen actieve apparaten met Windows 10 Home en Pro. Windows 10 beschikt standaard over een Telemetriemodule, deze module maakt volgens de privacywaakhond als het ware non-stop foto’s van het computergedrag en stuurt deze regelmatig door naar Microsoft. Gebruikers merken er zelf weinig van, alleen wordt de data wel verzonden.

Bij installatie van Windows staat het niveau van telemetrie op ‘volledig’ en wordt en gevraagd om de instellingen te accepteren. Gebruikers kunnen de instellingen later wel wijzigen, maar Microsoft informeert de gebruiker daar niet over.

Microsoft zegt in een reactie ‘potentiële oplossingen’ met de Autoriteit Persoonsgegevens te willen bespreken, om zo de bezorgdheid tegemoet te komen. De toezichthouder legt Microsoft nog geen boute op, omdat het bedrijf aangeeft te stoppen met de overtredingen.

Vorig artikelBol.com haalt ‘originele’ Apple-opladers uit assortiment
Volgend artikelNieuwe technologie maakt 40TB Western Digital schijf mogelijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here