Kies je voor de kabel, glasvezel of toch vdsl?

Er zijn tegenwoordig verschillende mogelijkheden voor het aansluiten van internet. Veel gebruikte mogelijkheden voor een thuis aansluiting zijn kabel, DSL en glasvezel. Alle technieken hebben zo zijn voordelen en nadelen.

Niet alle verbindingen zijn op alle adressen leverbaar. Zo ligt er nog lang niet overal glasvezel, en is VDSL nog niet overal bereikbaar. Het is verstandig om je internet, alles in 1 en tv abonnement te vergelijken, zodat je kan checken welke verbindingen er mogelijk zijn.

Kabel

Er zijn in Nederland een aantal mogelijkheden voor het aansluiten van een kabel. In Nederland is Ziggo een bijna landelijke kabelaanbieder. Ook zijn er daarnaast een aantal kleine tot middelgrote providers welke kabel aanbieden.

Kabelinternet is internet via het kabeltelevisienetwerk en wordt op de meeste plekken aangeboden. In vergelijking met glasvezel is kabelinternet asynchroon. Hierdoor is de uploadsnelheid lager dan de downloadsnelheid.

Een nadeel is dat je in de meeste gevallen de ‘kabel’ zal delen met overige buurtbewoners, aangezien er geen directe verbinding is met de centrale. Tegenwoordig is het kabelnetwerk verdeeld in kleinere segmenten, welke vaak per wijk zijn aangesloten.

Een voordeel van kabelinternet is dat het televisiesignaal helemaal los staat van het internetsignaal. Hierdoor gaat de internetsnelheid nooit naar beneden door het kijken naar televisie. Wel is een televisieabonnement altijd verplicht.

DSL

Internet via de telefoonlijn heet DSL, bij de DSL verbinding transporteert data digitaal over de telefoonlijn. Over het algemeen is de DSL verbinding minder betrouwbaar, hoe langer de telefoonlijn, hoe langzamer de mogelijke snelheid.

DSL kan snel zijn, maar is vooral afhankelijk van factoren. Hoe verder je van de wijkcentrale woont, hoe langzamer de maximale snelheid. Je verliest behoorlijk veel snelheid tijdens het transport van de verbinding over de lijn. Omdat de hele verbinding van koperdraad is.

VDSL is de opvolger van DSL en geeft duidelijk een snellere verbinding. Dit komt doordat de draad tussen de hoofdcentrale en de wijkcentrale van glasvezel is gemaakt. De verbinding naar de huizen is wel van koper. VDSL-verbindingen gaan tot 100 MB/s. Zeker voor een DSL-verbinding is dat behoorlijk snel.

Glasvezelinternet

Voor glazvezel internet moet je geluk hebben. Niet alle huizen hebben een glasvezelverbinding. Het aanleggen is behoorlijk duur en kost veel tijd. Het grote voordeel van glasvezel is de snelheid en de duurzaamheid. Glasvezel is de meest toekomstbestendige verbinding welke bestaat.

Glasvezel bestaat uit een dunne sterke glasdraad welke onder de grond is getrokken tot je woning. In vergelijking met kabelinternet en DSL-internet is bij glasvezel de download en uploadsnelheid gelijk.

Een ander voordeel van glasvezel is dat de consumenten in de toekomst steeds meer keuze krijgt om zelf een provider te kiezen, omdat het aanbod in de glasvezelmarkt flink is toegenomen. Bij ADSL of de kabel is dat vaak beperkt. Afhankelijk van je woongebied en wensen is de beste keuze verschillend. Voor een stabiele en snelle verbinding is glasvezel de populairste variant.

Vorig artikelMicrosoft stopt met uitrol nieuwe Windows 10 oktober update
Volgend artikelHet volledige website pakket via de oplossing van Wix

1 REACTIE

  1. Deze vdsl informatie is inmiddels verouderd, vdsl is in staat om snelheden tot 250 Mbps te verwerken.
    Wanneer de upgrade naar de vernieuwde techniek zal plaatsvinden zal in de praktijk weer lang duren omdat de aanbieders eerst de oude techniek meerdere malen terug wil verdienen.
    Toch wil ik opmerken dat het nog sneller kan door gebruik te maken van bonded vdsl waarbij je dan je snelheden kan verdubbelen door beide ader paren van de telefoon kabel te gebruiken.
    Dan word de theoretische maximum snelheid 500 Mbps, let wel het blijft altijd afhankelijk van de bron of je nut kan hebben van deze snelheden, want veel bedrijven waar je kan downloaden houden een vaak een limiet aan van rond de 2,5 of 5 Mbps. ( bijvoorbeeld steam komt niet aan de 4 Mbps terwijl ik met 200 Mbps kan downloaden)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in