Motorrijden met de meest recente elektronische technieken


In Nederland zijn er vele motorrijders, een aantal doen het voornamelijk voor de hobby. Ook veel Nederlanders gebruiken het als dagelijks vervoermiddel. Niet alleen op de smartphonemarkt of tabletmarkt zijn er flinke ontwikkelingen. De motormarkt beschikt ook over een behoorlijke groei op gebied van de elektronische systemen en technieken. Welke elektronische systemen zijn er op dit moment?

De ontwikkeling van motorfietsen staat zeker niet stil. Onze vrienden van Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl hebben voor ons onderzoek gedaan naar actuele technieken welke het motorrijden weer wat makkelijker, veiliger en meer smart zullen maken.

Navigatie op de motor

Voor elk vervoerstype is navigatie inmiddels niet meer weg te denken. De meeste motorrijders hebben een navigatiesysteem welke los gemonteerd dient te worden, dit zijn voornamelijk systemen van TomTom Rider en Garmin. Ook de techniek van navigatie gaat met stappen vooruit. Er zijn al enkele modellen welke beschikken over ingebouwde navigatie, waaronder de BMW 1600 GTL en bijvoorbeeld enkele modellen van Harley Davidson.

BMW-K-1600-GTL-3

Hellingshoek-ABS

Het ABS systeem is inmiddels al jaren uit, en wordt vanaf volgend jaar verplicht voor alle nieuwe motoren. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een opvolger. KTM heeft de hellingshoek-ABS ontwikkeld in samenwerking met Bosch. Dit Anti Blokkeer Systeem geeft extra veiligheid in bochten en maakt het mogelijk om in hellingshoek-bochten harder te remmen. Vooral interessant op gebied van de veiligheid.

Ook met Traction Control gaat de veiligheid met flinke stappen vooruit. Traction Control zorgt ervoor dat de aandrijving van het voor- en achterwiel met elkaar worden vergeleken. Als daar een afwijking in zit worden de aandrijfkrachten aangepast door de Traction Control.

Eenvoudige Wheelie met Wheelie Control

Een wheelie op een motor is niet het makkelijkste. Maar ook daar is een nieuwe techniek voor ontwikkeld. Met Wheelie Control is het mogelijk om eenvoudig een stukje op je achterwiel te gaan rijden. Het systeem kan bereken wanneer de wheelie zal beginnen en eindigen. Ook zorgt de techniek ervoor dat je niet al te ver achterover gaat, zodat je na de wheelie weer veilig op twee wielen kan landen.

Katsuyuki_Nakasuga_wheelie

Launch control

De Tesla P90D beschikt over de ludicrous mode, een modus waarmee het totale vermogen beschikbaar zal komen in een fractie van een seconden. Ook voor motoren is er een zogeheten ‘Launch Control’ mode. Hiermee haal je in een sprint het maximale uit de motor. De motor regelt zelf het aantal toeren en de overige handelingen. Wanneer je bij vol vermogen de koppeling loslaat wordt de launch control geactiveerd, dit zorgt voor een flinke boost qua vermogen, waardoor je even snel een goed gecontroleerde sprint kan uitvoeren op een veilige manier.

Skully helm

20140808223942-Hero_helmet

De Skully AR-1 is de droom van vele motorrijders. Het product is ontstaan uit een crowdfunding actie. Zonder enige twijfel is de Skully de meest revolutionaire motorhelm welke beschikt over vele slimme functionaliteiten.

skully-ar-1-helmet-10

De helm is voorzien van een head-up display dat achter het vizier is geplaatst. Hierin wordt het beeld getoond dat door de groothoeklens-camera achterop wordt opgenomen, ook de dode hoeken links en rechts kan je eenvoudig in de gaten houden, aangezien dit ook wordt gefilmd.

skully-ar-1-helmet-9

Er is een connectie mogelijk via Bluetooth met je smartphone. Hierdoor kan je ook oproepen beantwoorden en berichten projecten op het virtuele scherm. Om het nog makkelijker te maken is navigatie ook mogelijk via de Skully. Goedkoop is de Skully zeker niet met een adviesprijs van 1195 euro.

Vorig artikelApple werkt aan vernieuwde App Store met abonnementen
Volgend artikelLarry Page werkt aan vliegende auto met Zee.Aero

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in