Tweede Scherm op tablets, smartphone en laptops

Deze zomer lijkt het tweede scherm een definitieve doorbraak mee te maken. Extra informatie op de tablets, smartphone of laptop moet de kijkervaring verrijken met extra informatie en interactie. Hilversum is om en promoot het tweede scherm bij de multitaskende kijkers. Is het tweede scherm een verrijking of leid het alleen maar af?

Het aantal televisie programma’s met een tweede scherm is deze zomer explosief gestegen. Waar massaal bekeken zoals The Voice of Holland en Wie is de Mol interactiviteit via een tweede medium als eerder stimuleerde lijken meer programma’s mee te gaan met deze trend. Deze sportzomer zagen we het bij grote sportevenementen die veel aandacht generen zoals het EK voetbal, de Tour de France en nu met de Olympische Spelen.  Maar ook programma’s als Nieuws Uur, Tussen Kunst en Kitsch, Zomergasten en natuurlijk quizzen zoals de Nationale Wetenschapsquiz, de Spuiten & Slikken Quiz en de Nationale IQ Test.

Passief tv kijken veranderd hiermee naar actief tv kijken. Extra informatie, discussie, meningen, een quiz live meespelen, de kijker wordt gedwongen zijn aandacht erbij houden. Nu al kijken veel mensen televisie met de laptop, tablet of smartphone erbij. Uit onderzoek van de Stichting Kijkonderzoek blijkt echter dat minder dan 10 procent daadwerkelijk ook echt iets opzoekt wat met het tv-programma heeft te maken. De meesten zitten te mailen, op Facebook, Skype of surfen wat op het internet. Wat dat betreft vult het elkaar mooi aan: doordat kijkers steeds meer tijd doorbrengen op hun smartphone, tablet en laptop tijdens het tv-kijken, worden programmamakers gedwongen de aandacht terughalen.

Behalve dat een tweede scherm veel interactie en informatie rondom een tv programma biedt kan het ook veel afleiding geven. Micha Wertheim die afgelopen zondag te gast was bij Zomergasten opperde dat het programma door het promoten van het tweede scherm de aandacht van de kijkers zou verliezen. Iets waar presentator Jan Leyers het roerend mee eens was maar vanuit hogere hand toch was opgedragen. Ook reclamemakers houden hun hart vast. De effectiviteit van de reclames is rampzalig voor multitaskende kijkers wanneer de verleiding van Facebook en Twitter zo dicht bij is.

Het ’tweede scherm’ is nog een nieuw fenomeen en zowel tv programma’s, reclamemakers en consumenten moeten nog wennen aan de nieuwe manier van tv beleven. Het is spannend om te zien op welke manier programma’s in het nieuwe televisie seizoen gebruik zullen maken van het tweede scherm. Zeker is dat de kijker de het tweede scherm niet meer weglegt.

Bericht gemaakt door Beslist.nl

Vorig artikelDrie miljoen downloads voor Mountain Lion
Volgend artikelSamsung is momenteel bezig met grote 11,8″ tablet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in