Hoe voorkom je Android malware?

Momenteel is ruim 10 procent van alle apps kwaadaardig of schadelijk. 10% procent van alle apps zijn zeer riskant, er zijn een aantal tips welke Android malware voorkomen. Malware voor Android is momenteel erg in opkomst, waardoor het aantal kwaadaardig apps flink toenemen.

Wat is malware?

Malware is schadelijke software welke momenteel actief zijn op een aantal apparaten waaronder onderandere computer, smartphones en tablets. De meeste malware is aanwezig op Android en de PC, maar ook zijn er een aantal varianten malware aanwezig op iOS. Momenteel zijn er drie soorten malware:

  • Je abonneert je onbedoeld op dure sms-diensten
  • Je telefoon wordt gebruikt als botnet. Jouw telefoon is dan als een soort doorgeefluik van spam via sms’jes of emails.
  • Er wordt persoonlijke informatie van je telefoon gestolen zoals bijvoorbeeld inloggegevens, wachtwoorden of creditcardgegevens.

Malware herkennen? 

Je kan malware erg makkelijk ontdekken, vaak gebeuren er vreemde dingen op je telefoon als er Android malware aanwezig is. Je kan malware herkennen via onderstaande punten:

  • Telefoon rekening is opeens heel hoog
  • Nummer zichtbaar welke nooit zijn gebeld
  • Telefoon is traag, en apps sluiten niet of traag af
  • Apps starten uit zichzelf op
  • Bedragen van creditcard afgeschreven
  • Je stuurt vele sms’jes naar onbekende nummers

Voorkom Android malware:

Het is aangeraden om niet zomaar elke app te installeren, verzamel daarom eerst wat informatie en zoek op internet nar ervaringen over de Apps. Vaak kom je er snel achter als je uitzoekt wie de app heeft ontwikkeld. Ook kan je de ervaringen in de Google Play Store bekijken waarin meestal een goede indruk zichtbaar is.

Ook is het aangeraden om niet zomaar te accepteren, heb je een raar gevoel bij een app lees dan eerst de voorwaarden. In de voorwaarden kan je vaak achterhalen welke toestemming er wordt gevraagd, vraagt de app om sms’jes te versturen dan is de kans groot dat er malware aanwezig is.

Ook is het verstandig om een beveiligingssoftware pakket te installeren op de smartphone. Momenteel zijn er een aantal beveilings apps aanwezig  voor Android waaronder rustGo, Lookout, Trend Micro, Symantec en Sophos.

Bron: RTL

Vorig artikelNieuwe Lenovo smartphones met Android 4.2
Volgend artikelWhatsapp volgende week ook beschikbaar voor de BlackBerry Z10

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in