Archos presenteert 9” budget-tablet; matige specificaties

Archos heeft zojuist een nieuwe budget-tablet laten zien, deze komt uit in de Arnova-serie. Het gaat hier om de Archos Arnova 90 G3. Een adviesprijs is nog niet bekendgemaakt en wanneer de tablet beschikbaar komt weten we ook nog niet. Zelf vind ik de Arnova 90 G3, als ik puur naar de specificaties kijk, een waardeloos apparaat. Benieuwd waarom? Lees verder en zie je het direct.

Scherm; misschien wel het grootste minpunt

Het scherm meet 9 inch en heeft een zeer lage resolutie van slechts 800×480 pixels. Zo weinig pixels op een 9 inch scherm, naar mijn idee kan dat gewoon geen goede tablet-ervaring opleveren. De 800x40p resolutie wordt gebruikt op oudere smartphones, denk aan de Samsung Galaxy S II, het vlaggenschip uit 2011. Dit toestel heeft een 4,3” scherm met 800x480p resolutie. Op zulk formaat is deze resolutie prima, maar voor een 9” tablet uit 2013 is dit echt ver onder de maat. Daarnaast maakt de Archos Arnova 90 G3 ook geen gebruik van IPS-technologie, dus ook de kijkhoeken zullen niet superieur zijn.

Geen Google Play Store aanwezig; wie heeft dit bedacht?

Een camera aan de achterzijde ontbreekt. De tablet draait op Android 4.1 Jelly Bean, niks mis mee. Zeker niet voor een budget-tablet. Wat echter ontbreekt is de Google Play Store (voorheen Android Market). Applicaties kun je downloaden in de matige AppsLib App Store. Wie met het idee kwam om de Google Play Store buitenspel te zetten en een andere, zeer matige App Store te kiezen, mag wat mij betreft vandaag nog ontslagen worden. Ieder nieuw Android apparaat is voorzien van de Play Store, ik snap niet waarom Archos haar 90 G3 dit heeft aangedaan. Deze tablet is bij voorbaat al gedoemd te mislukken.

Heeft de tablet überhaupt positieve kanten?

Ja, die zijn er. Maar wat de 90 G3 aan boord heeft is niet echt om over naar huis te schrijven. Maar ja, dat valt te verwachten bij een budget-tablet. De Arnova 90 G3 beschikt over een 1Ghz dualcore processor (Cortex A9), een frontcamera en een ingebouwde microfoon. Ook WiFi en een 1080p Full-HD videospeler zijn aanwezig, net als een micro-USB 2.0-aansluiting. Het RAM-geheugen is onbekend, net als de resolutie van de frontcamera. Het interne opslaggeheugen bedraagt slechts 4GB, dit is wel uit te breiden via een micro-SD kaartje.

Conclusie

De Archos Arnova 90 G3 is in mijn ogen een zeer matige tablet. Allereerst het scherm, de resolutie had echt wat omhoog gekrikt mogen worden want dit is natuurlijk niks. De processor is voor deze tablet waarschijnlijk goed genoeg, al ben ik benieuwd naar het werkgeheugen. Het interne geheugen is wat krap, gelukkig is dit uit te breiden. Een camera aan de achterzijde zou leuk zijn geweest, maar zonder ga je het ook wel overleven. Ik vraag me af of de tablet die 1080p videospeler wel aan kan, gezien het matige scherm, processor etc. Dit is echter pas te concluderen na een test. Ik sluit af met de afwezigheid van de Google Play Store. Waarom deze achterwege is gelaten en er is gekozen voor de AppsLib App Store is mij een raadsel. De Play Store is veel uitgebreider dan de ALAS (even afgekort) dus gebruikers zullen daar rekening mee moeten houden bij aankoop van de 90 G3.

We wachten de prijs af

Ik ben benieuwd naar de adviesprijs en beschikbaarheid, dan valt pas te zeggen of de matige specificaties op kunnen boksen tegen de prijs, maar voor mij (en ik denk voor vele anderen) is deze tablet niet interessant.

Archos

Vorig artikelING kampt opnieuw met storing
Volgend artikelASUS TF700 ontvangt Android 4.2 update

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in