Politie vindt oplossing voor cryptoware

De politie heeft een tijdelijke oplossing gevonden voor een virus welke de bestanden onherstelbaar maakt, ook wel encryptie genoemd. Honderden computers werd de afgelopen maanden besmet met de zogenoemde cryptoware. Cryptoware is er in vele verschillende varianten. 

De politie heeft laten weten dat ze sleutels hebben gevonden welke bij ongeveer zevenhonderd Nederlandse slachtoffers kunnen zorgen voor de ontgrendeling van de computer bestanden. Antivirusbedrijf Kaspersky heeft in samenwerking met de politie een programma ontwikkeld waarmee de cryptoware genaamd Coinvault geïnfecteerde pc’s kan herstellen. Vooralsnog gaat het alleen om de Coinvault variant.

Een cryptoware-infectie versleutelt bestanden op een computer. Als dit is gebeurd, zijn vele bestanden versleutelt op de computer en dient de gebruikers geld te betalen, meestal in Bitcoins. In ruil voor de betaling worden de bestanden weer hersteld. Veel cryptoware wordt via de e-mail verspreid.

Hoe te ontgrendelen?

De politie stelt in samenwerking met anti-virusbedrijf Kaspersky Lab de sleutels ter beschikking. Slachtoffers kunnen op de website http://noransom.kaspersky.com bekijken hoe hun computer gratis en eenvoudig kan worden ontgrendeld. Daar is ook verdere achtergrondinformatie te vinden omtrent dit fenomeen en hoe verder de computer na ontgrendeling op te schonen.

Vorig artikelAsus Vivowatch belooft accuduur van tien dagen
Volgend artikelGoedkope Honor 4X smartphone te koop in Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in