Kilometerregistratie in orde?

Voor ondernemers is het zaak om een sluitende kilometerregistratie bij te houden. De Belastingdienst controleert streng op de kilometerregistratie, dus ontkomt je als ondernemer niet een correctie kilometerregistratie. In het verleden zijn er meerdere boetes uitgeschreven voor ondernemers die geen correcte rittenregistratie bijhielden. Wat zijn de regels omtrent bijtelling en kilometerregistratie? En wat kun jij als ondernemer doen voor een sluitende kilometerregistratie?

Geen bijtelling: wat zijn de regels

Heb je een auto van de zaak en rijd je met deze auto minder dan 500 kilometer per jaar privé? Dan krijg je niet te maken met bijtelling. Hiervoor heb je een ‘Verklaring geen privé gebruik’ nodig die je digitaal kunt downloaden, invullen en ondertekenen. Daarnaast ben je verplicht om een sluitende kilometerregistratie bij te houden.

Bijtelling 4 of 22 procent

Als je met een zakelijke auto meer dan 500 kilometers per paar voor privédoeleinden rijdt, dan krijg je wel te maken met bijtelling. De bijtelling voor privégebruik van een zakelijke auto is een percentage van de cataloguswaarde van je auto. In 2019 is dit 4 of 22 procent én afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.

Regels

Voor jou als ondernemer is het belangrijk om gegevens te verzamelen voor je rittenregistratie. Dit is nodig voor de Belastingdienst, maar biedt ook voor jezelf overzicht. Wat je zoal vermeld in de kilometerregistratie?

  • Datum
  • Ritnummer
  • Begin- en eindstand kilometerteller
  • Adres vertrek locatie en aankomst locatie
  • Vermelding of het om een zakelijke of privé rit gaat
  • Gegevens van het voertuig en de periode waarin het is gebruikt.

Zorg dus dat je alles netjes bijhoudt en voorkom een fikse boete vanuit de overheid. Voor het uitlezen van de tachograaf gelden andere regels.

Tips voor een sluitende kilometerregistratie

Voor jou als ondernemer zijn er allerlei mogelijkheden om je kilometerregistratie netjes bij te houden. Je kilometers noteren op papier is een optie, maar wel een tikkeltje ouderwets. Veel ZZP’ers en ondernemers houden daarom een kilometerregistratie bij in Excel. Hiermee blijft het echter handwerk en kost het je flink wat tijd. Gebruik daarom een handige app om je kilometerregistratie bij te houden óf kies voor een ritregistratie via ingebouwde GPS black box in een zakelijke auto.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here