Review: Apple iPhone 5

De iPhone 5 is al weer een aantal maanden verkrijgbaar en de hele wereld heeft er een mening over. Mensen zien door de bomen het bos niet meer. Het is dus de hoogste tijd voor een uitgebreide review waarin alle plus- en minpunten duidelijk naar voren komen. Ik test voor deze review een zwarte iPhone 5 met 16 Gigabyte geheugen die draait op iOS 6.0.2 Ik heb de iPhone 5 niet te leen gekregen van Apple of een concurrent, deze review is volledig onafhankelijk.

Ik ga het in mijn review over de volgende punten hebben;

  1. Verpakking & inhoud
  2. EarPods
  3. Het uiterlijk
  4. De lightning-connector
  5. Bellen & sms’en
  6. Het Retina-scherm
  7. Apple A6
  8. Camera
  9. iOS 6
  10. Conclusie

1: Verpakking & inhoud; netjes met alles erbij
Als eerste de verpakking, die is ten opzichte van de iPhone 4S nog kleiner geworden. De verpakking voelt stevig aan, scheurt niet en deukt ook niet in wanneer ik er druk op uitoefen. Op de bovenkant staat de iPhone 5 afgebeeld, en op de beide zijkanten staat ”iPhone 5”. De verpakking is bijna helemaal zwart, ik vind het wel chique. De inhoud bestaat uit een stekker, een kabel, de oordopjes, een pinnetje om de simkaart te plaatsen, de standaardboekjes en uiteraard de iPhone zelf.

Als eerste de verpakking, die is ten opzichte van de iPhone 4S nog kleiner geworden. De verpakking voelt stevig aan, scheurt niet en deukt ook niet in wanneer ik er druk op uitoefen. Op de bovenkant staat de iPhone 5 afgebeeld, en op de beide zijkanten staat ”iPhone 5”. De verpakking is bijna helemaal zwart, ik vind het wel chique. De inhoud bestaat uit een stekker, een kabel, de oordopjes, een pinnetje om de simkaart te plaatsen, de standaardboekjes en uiteraard de iPhone zelf.

2: EarPods; fantastische verbetering t.o.v. de oude oordopjes
De klassieke oordopjes hebben plaatsgemaakt voor de nieuwe generatie; de EarPods. Ik was bepaald geen fan van de oude oordopjes, de pasvorm lag mij niet en de geluidskwaliteit was ook niet super. Daarnaast hadden ze een korte levensduur. Mijn vertrouwen in de EarPods was niet erg groot, maar ze hebben mij omvergeblazen! De pasvorm is even wennen, maar na een paar uurtjes merkte ik niet eens meer dat ik ze in had. De geluidskwaliteit is enorm verbeterd, met name de bass is erop vooruitgegaan. Het design van de EarPods is wat apart, ik vind het wel mooi maar ik ken ook genoeg mensen die het afschuwelijk vinden. Iedereen heeft een andere smaak, en uiteindelijk gaat het om het geluid, niet waar?

De EarPods zitten stevig in het oor en vallen er, zoals zijn voorganger, niet snel uit. Tevens beschikken de EarPods over een microfoon en afstandsbediening. De microfoon werkt naar behoren, net als de afstandsbediening. Nu weet ik niet of ze jaren meegaan, ik gebruik ze immers pas een paar dagen, maar de bouwkwaliteit is wel verbeterd.

Conclusie: De EarPods zijn een enorme verbetering ten opzichte van de oude oordopjes. Ze zitten fijner in m’n oor en de geluidskwaliteit is enorm verbeterd. Het design, daar moet je van houden. Je kunt de EarPods trouwens ook los kopen, in de Apple Store kosten ze €29,00.

3: Het uiterlijk; verbeterd met toch nog wat minpunten
Behalve het feit dat de iPhone 5 groter is dan zijn voorgangers is ook de achterkant compleet vernieuwd. Waar de complete achterkant van de iPhone 4S nog van glas was, is die van de 5 bijna helemaal van aluminium. Alleen aan de boven- en onderkant van de 5 zitten nog twee glanzende, donkere glazen elementen. Daartussen bevindt zich een lichtere en mat afgewerkte aluminium backplate. Dit is een groot voordeel, omdat de glazen achterkant van de iPhone 4S snel kon breken. Daarnaast weet je nu, zonder te kijken, welke kant van het toestel je in handen hebt. De voor- en achterkant voelen immers anders aan.
Toch zijn er een hoop overeenkomsten met de iPhone 4S. De voorkant, de metalen band om het toestel heen en de plaatsing van knoppen zijn bijvoorbeeld gelijk gebleven. De metalen band en de twee glasplaten op de zijkant zijn nog steeds aanwezig, maar minder nadrukkelijk. Daarnaast heeft de metalen band op de iPhone 5 een andere kleur gekregen, waardoor hij minder opvalt.

Het toestel is erg licht en dat voel je duidelijk. Toen ik hem uit de verpakking haalde dacht ik; ”huh, is dit? Moet er niet nog een batterij in?”. Dat hoefde ik niet te doen (dat kan zelfs niet), het toestel is met zijn 112 gram gewoon erg licht. Na een paar dagen ben je er wel aan gewend, maar het toestel blijft aangenaam licht. De iPhone 5 weegt 30 gram minder dan zijn voorganger, dat is dus 20%. Toch is het toestel zwaar genoeg om niet goedkoop over te komen. Daarnaast komt hij stevig over. Toch fascinerend hoe ze al die technologie in een apparaat van 112 gram kunnen stoppen.

Dan het scherm, na al die jaren vastgeklampt te hebben aan een 3,5 inch scherm zijn ze bij Apple toch ook om. De iPhone 5 heeft een 4 inch scherm gekregen, maar de verhouding is wat vreemd. Het toestel ziet er wat langgerekt uit, ik vind hem voor het mooie net wat te lang. Ze hadden het toestel naar mijn idee ook best wat breder kunnen maken, dan was de vreemde verhouding ook van de baan geweest. Het toestel is voor mij prima te bedienen met één hand, maar ik kan me voorstellen dat mensen met kleinere handen moeite hebben de iPhone zo te bedienen. Je kunt het toestel ook met twee handen bedienen, maar met één hand is toch altijd wat fijner.

Waar de randen van de iPhone 4S vrij scherp aanvoelden, zijn ze bij de 5 wat schuiner afgewerkt. Toch vind ik het toestel niet erg fijn in m’n hand liggen, daar staat de iPhone in het algemeen ook niet echt bekend om. Bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S III, die ligt fijner in mijn hand. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die de iPhone 5 fijn in de hand vinden liggen, dit is een kwestie van smaak. Wanneer je de iPhone toch niet lekker vind aanvoelen kun je altijd nog een hoesje eromheen doen.

Ook zijn er wat technische wijzigingen doorgevoerd in het design. De frontcamera bijvoorbeeld, die zit nu boven de luidspreker. Op de achterkant zit links bovenaan nog steeds te 8 megapixel camera met rechts daarvan de flitser. Ertussenin zit een klein gaatje, de tweede camera. Hij helpt je om omgevingsgeluid weg te filteren, bijvoorbeeld als je aan het telefoneren bent.

De zijkanten van de iPhone 5 zijn ook wat veranderd ten opzichte van zijn voorganger. De metalen strip is gebleven, maar het glas wat aan de voor- en achterzijde zit steekt niet meer uit. De strip heeft ook een andere kleur gekregen, waar hij eerst van zilverkleurig aluminium was, is hij nu donker van kleur. De ‘streepjes’ zitten er nog, maar die vond ik pas na goed kijken. Recht bevindt zich de opening voor de simkaart. Ook simkaarten worden steeds kleiner, voor de iPhone 5 heb je een nano-sim nodig. Ik moest dus een nieuwe simkaart hebben voordat ik m’n iPhone kon activeren. De links bevinden zich de volumeknoppen en de mute-knop. Hier is alles hetzelfde gebleven, net als bovenop. Daar zit de aan/uit-knop, waar je tevens je iPhone mee in sluimerstand kan zetten. Wat ik wel even wil vermelden is dat ik het idee heb meer kracht te moeten zetten om de knoppen in te drukken. Dat geldt voor zowel de aan/uit-knop, de volumeknoppen en de thuisknop. Bij de iPhone 4S ging het naar mijn idee makkelijker.

De onderkant is het meest veranderd. De audio-jack, die tot voor kort bovenop zat zit nu linksonder. Het precieze nut daarvan heb ik tot op heden nog niet ontdekt. Verder zijn ook de microfoon en de luidspreker-gril verplaatst.

4: De Lightning-connector; gemengde gevoelens
Een grote verandering aan de iPhone 5 is de nieuwe Lightning-connector. Tot voor kort maakten de iPods, iPads en iPhones gebruik van de 30-pins-connector. De Lightning-connector is een stuk kleiner dan de oude 30-pins-connector en valt bijna niet op. Daarnaast was het ook wel een raar gezicht, zo’n grote connector op de iPhone 5. Wat ik een groot nadeel vond aan de 30-pins-connector is dat hij maar op één manier in het apparaat kon. Met de Lightning-connector heb ik geen gedoe meer, hij past immers altijd. Voor de mensen die klagen over het feit dat al hun opgespaarde accessoires nu niet meer werken; fabrikanten blijven vernieuwen.

Wat ik alleen onbegrijpelijk vind is de prijs die ik moet neertellen als ik de Lightning-connector los wil kopen. Stel dat ik mijne ben kwijtgeraakt, of ik heb hem gesloopt, dan moet ik maar liefst €20,- neerleggen voor een losse kabel. Met een adapter erbij ben ik zelfs €30,- kwijt. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat ze zo’n kabeltje voor zoveel geld verkopen. Het kost Apple hoogstens een paar euro om zo’n kabeltje te produceren, dus was een verkoopprijs van €12,50 beter geweest. Ja, Apple maakt nu een hoop winst, dat snap ik. Maar met zulke prijzen koopt niemand zoiets, mensen zullen eerder voor een iPhone 4(S) gaan, die maken immers gebruik van de vertrouwde 30-pins-connector.

Conclusie: De Lightning-connector is wat mij betreft een goede zet geweest. De iPhone ziet er strakker uit, een groot gat aan de onderkant ontbreekt immers, en het gedoe met de kabel er verkeerd insteken behoort ook tot het verleden. Jammer dat een los kabeltje zo duur is, hiermee maakt Apple geen goede beurt. Wil je geen 20 tot 30 euro neertellen voor een nieuw kabeltje? Doe dan net als ik, en wees zuinig op het standaard bijgeleverde kabeltje.

5: Bellen & sms’en; geen problemen mee gehad

Je zou het met alle nieuwe snufjes bijna vergeten, maar met de iPhone 5 kun je ook bellen en sms’en. Ik heb de iPhone nu een aantal dagen in mijn bezit en tot nu toe heb ik geen problemen ondervonden met bellen en/of sms’en. Personen aan de andere kant van de lijn klinken duidelijk en zijn goed verstaanbaar. Ik ondervind geen ruis ook als ik op de fiets zit kan ik door middel van de microfoon in de EarPods goed bellen. Ik heb de iPhone meegenomen naar verschillende locaties en ik had overal goed bereik. Met sms’en heb ik tot dusver ook geen problemen gehad.

Het belmenu, ook wel bekend onder de naam Dailer, is wat veranderd. Sommige knoppen zijn grijs en ik vind het wat simpel vormgegeven. Daartegenover staan wel weer wat handige, nieuwe functies als je gebeld wordt. Zo kun je een inkomende oproep afwijzen met een sms’je, of je er later aan herinneren. Natuurlijk kun je een oproep ook zonder poespas gewoon afwijzen. Ook nieuw in iOS 6 is de ”niet storen” functie. Je kunt verschillende groepen aanmaken en daar contacten inzetten. Wanneer je gebeld wordt tijdens de ”niet storen” functie blijft de oproep stil, tenzij de persoon in een bepaalde groep zit. Ik heb deze functie natuurlijk even getest en ben er zeer over te spreken. Toen ik met iets bezig was waarbij ik liever niet gestoord wilde worden zette ik mijn iPhone op de ”niet storen” functie. En jahoor, na een paar uur keek ik en er stonden diverse oproepen van mensen die niet in mijn ”altijd storen groep” zaten. Een tijdje later belde iemand uit die groep en toen begon hij wel te trillen. Dus de ”niet storen” functie is erg handig, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen, werk of op school. Je kunt zelfs tijden instellen waarin je niet gestoord wilt worden, en de optie dat herhaalde oproepen van steeds dezelfde persoon op een gegeven moment wel binnenkomen. Deze mogelijkheid heb ik nog niet kunnen testen, dus hier kan ik geen commentaar op leveren.
Conclusie: Geen problemen ondervonden met bellen en sms’en. De overige functies werken naar behoren en vooral de ”niet storen” functie is een waardevolle toevoeging.

6: Het Retina-scherm; gewoon goed!

De iPhone 5 heeft net als veel andere Apple producten een Retina-scherm. Het 4 inch scherm heeft een resolutie van 1136×640 pixels. Zijn voorganger had een 3,5 inch scherm met een resolutie van 960×640 pixels dus de pixeldichtheid is precies gelijk gebleven. Allemaal technische praatjes, het gaat er natuurlijk om hoe het scherm in de praktijk presteert. Ik vind het scherm erg scherp, het contrast wordt goed weergeven. Kleuren zien er levendig en realistisch uit, details goed zichtbaar. Ook in donkere omgevingen presteert het scherm goed en zelfs met de helderheid op zijn laagst is het prima toeven.

Veel mensen vonden dat de iPhone 5 in fel zonlicht goed leesbaar was in vergelijking met vorige iPhones. Ik heb dit uiteraard getest maar vond het resultaat niet erg indrukwekkend. Het scherm was te lezen, maar niet supergoed en vooral de wat donkere elementen zoals grijs en zwart waren niet erg duidelijk leesbaar.

De iPhone 5 heeft als eerste iPhone een 16:9-scherm gekregen, dit omdat zulke brede schermen geschikter zijn voor onder andere het bekijken van video’s. In de praktijk merk je niks, dat is juist de bedoeling. Alles klopt. Overigens is de 5 niet de eerste smartphone die gebruik maakt van het 16:9-scherm, de afgelopen jaren zijn vele smartphones daarop over gestapt. Genomen foto’s en video’s kwamen goed tot hun recht op het scherm, ook het inzoomen etc.

Een nadeel van het nieuwe schermformaat is dat applicaties erop aangepast moeten worden. Ontwikkelaars van gewone applicaties kunnen dit redelijk eenvoudig aanpassen, maar ik vind dat bar weinig applicaties gebruiken maken van die extra schermruimte. Veel applicaties worden uitgelijnd midden in het scherm waardoor je boven- en onderaan twee zwarte balken ziet. Ik hoop dat over een tijdje meer applicaties zijn aangepast naar dit formaat.

Conclusie: Het scherm blijft een groot pluspunt van de iPhone. Het ziet er allemaal strak, scherp en helder uit. Kleuren worden levendig en realistisch weergeven en het 16:9-scherm is ideaal voor het kijken van onder andere YouTube filmpjes. Op leesbaarheid in fel zonlicht valt nog veel te winnen, maar de eerste stappen zijn gezet. Laten we hopen dat binnenkort alle applicaties zijn aangepast voor het nieuwe schermformaat, want zo hebben we weinig aan die extra ruimte.

7: De Apple A6; grootste pluspunt van de iPhone 5!
Apple is niet zo van het vrijgeven van details over de chips. Het gaat bij Apple om de gebruikservaring, niet om de hardware. We weten dat de chip met 32nm-procestechnologie is gemaakt, en dat hij door Apple zelf ontworpen is. Dit is best opzienbarend, aangezien maar weinig fabrikanten socs (system-on-a-chips) maken. Met Apple erbij zijn het er zes, en allemaal gebaseerd op de ARM-technologie. Apple is al een paar jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van een eigen processorcore, die nu dus eindelijk af is. De iPhone 5 heeft een primeur te pakken.

Genoeg technische praatjes, het gaat natuurlijk om de gebruikservaring. Ik kan het je in één zin vertellen: De iPhone is een krachtpatser. Hij is ongelooflijk snel, bladert moeiteloos door bestanden, laadt zelfs zware pagina’s alsof het niks is en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is zonder twijfel de snelste smartphone die ik ooit in mijn handen heb gehad. Ook wanneer de iPhone 5 vele applicaties open heeft staan gaat hij onvermoeibaar door. Ik heb hem nu een paar dagen tot mijn beschikking gehad en nergens is hij ook maar een moment blijven hangen. Ook grafisch zware games laadt hij snel, en ook daar blijft hij niet haperen. De Apple A6 is zonder twijfel één van de beste chips op de markt. Misschien wel de beste.
De kloksnelheid is verbeterd, van 800 MHz voor de A5X, naar 1Ghz voor de A6. Vele benchmarks geven echter wat anders aan; de A6 zou zelfs dubbel zo snel zijn, en hiermee concurrenten als de Samsung Galaxy S III en HTC One X+ achter zich laten. Dit wordt bevestigd door Apple.

Conclusie: De snelheid is misschien wel het grootste pluspunt van de iPhone 5. Ik kan er pagina’s over volschrijven, maar het komt er kort op neer dat hij ongelooflijk snel is en nergens blijft haperen. Op papier geen krachtpatser, maar in de praktijk een onvermoeibare alleskunner. Facebook, Twitter, e-mail, Safari, maar ook zware games doet hij zonder enige problemen.

8: Camera; vertrouwd, en met een paar nieuwe functies
Wanneer je zo kijkt naar de camera zie je niet meteen een verschil. Net als de iPhone 4S heeft ook de 5 een 8 megapixel camera met flitser. Ook de diafragmawaarde is hetzelfde gebleven; f/2.4. Het beschermglas is nu van krasbestendiger saffierkristal en ook aan de sensor is gerommeld. Hij is nu lichtgevoeliger en beschikt over Backside Illumination. Hartstikke leuk, maar echte verschillen heb ik toch niet opgemerkt t.o.v. de iPhone 4S. Er gaan veel verhalen rond over een paarse waas op geschoten foto’s. Ik heb tot nu zo’n negentig foto’s genomen en op drie daarvan is een wat paarse waas aanwezig. Maar dit is normaal, mijn fotocamera en ook mijn andere telefoon hebben hier last van. Misschien heeft de ene iPhone er meer last van de andere.

De simpele maar doeltreffende camera-interface is gebleven, al is er wel een nieuwe mogelijkheid toegevoegd; panorama. Het werkt makkelijk, je selecteert panorama en beweegt de iPhone rustig naar rechts. Het toestel maakt vervolgens zelf één grote foto, die er trouwens haarscherp uitziet. Het werkt binnen in huis niet zo goed, buiten bij daglicht is de optimale situatie.

Ook het maken van video’s werkt naar behoren, hier is niet aan gesleuteld en dat is maar goed ook. Het doet gewoon wat het hoort te doen; video’s maken in scherp (1080 HD) formaat. Nieuw is het nemen van een foto tijdens het filmen, wat we al eerder terugzagen op de HTC One X. Ook dit werkt prima.

Conclusie: De camera werkt naar behoren, foto’s en video’s zijn scherp. De nieuwe panoramafunctie is een waardevolle toevoeging, net als het nemen van een foto tijdens het filmen. Voor de rest is er niks veranderd aan de interface en dat is maar goed ook. Het is vertrouwd en doet precies wat je wilt.

Onderstaande foto’s zijn met de iPhone 5 genomen, zoals je kan zien is de kwaliteit erg goed.

iOS 6; verder verbeterd, maar niet revolutionair

Het besturingssysteem iOS 6 is geoptimaliseerd voor de iPhone 5, en dat is te merken. Daarnaast heeft ook de iPhone 5 zelf een flinke beurt gehad, een krachtigere processor, een verdubbeling van het werkgeheugen, noem maar op. Het komt erop neer dat de iPhone ongelooflijk snel is. Nergens hapert het toestel, apps worden snel geladen en ook op Safari vlieg je door de webpagina’s heen.

Nieuw is het grotere scherm met een hogere resolutie. Tijdens mijn testperiode waren veel apps nog niet aangepast op het nieuwe scherm, waardoor er twee zwarte randen verschenen. Dus ontwikkelaars, hierbij vraag ik om updates zodat de zwarte balen verdwijnen en het scherm optimaal benut wordt. Want zo hebben wij niks aan het grotere scherm.
Het invoeren van tekst is niet erg veranderd. In landscape mode kun je nu wat makkelijker typen, maar de verbetering is indrukwekkend. Daarnaast moet het toetsenbord je liggen. Het voordeel van bijvoorbeeld Android vind ik dat je zelf toetsenborden kunt instellen. Er is dus altijd wel een toetsenbord wat je ligt, en bij iOS heb je het standaard toetsenbord en ligt die je niet? Pech gehad. Zelf ben ik niet zo weg van het iOS toetsenbord, maar ik kan er normaal op typen. Alles is makkelijk te vinden en ook op het relatief kleine scherm (met zijn 4” is de iPhone 5 toch echt een stuk kleiner dan bijvoorbeeld de One X of S III) gaat typen redelijk eenvoudig.

De nieuwe kaarten-app. Vele websites hebben hier pagina’s over volgeschreven, dus ik houd het bij een korte samenvatting. Google, die tot voor kort de kaarten leverde hoefde dat voor iOS 6 niet meer te doen. Apple heeft een paar andere, kleinere kaartenleveranciers in de hand genomen, waar TomTom er één van is. Op mijn Samsung toestel, die draait op Android en dus gebruik maakt van Google Maps vind ik alles net wat beter werken. Het werkt fijner, is duidelijker en uitgebreider. Daarnaast maakt Apple Maps (zo noem ik het maar even) geen gebruik van StreetView. Ook zijn sommige locaties lastig of zelfs niet te vinden. Apple Maps is nog lang niet af, dus laten we hopen dat hij binnenkort zet zo goed werkt als Google Maps.

Nieuw in iOS 6 is de integratie van Facebook. In de App Store kun je dingen ”liken” en wat ik erg handig vind is dat je vanuit het notificatiecentrum updates kan posten. Ook verschijnen Facebook evenementen op je standaardkalender en krijgen Facebookvrienden een plaats in je contactenlijst. Dit scheelde mij een hoop handmatig werk. Wanneer je geen Facebook gebruikt, of deze functies niet wilt gebruiken zet je het gewoon uit. Het is namelijk niet verplicht.

Een andere nieuw app is Passbook. Hierin kun je klantenkaarten, coupons en toegangskaarten opslaan. Voorlopig hebben wij er hier niets aan want Nederlandse bedrijven doen hier nog niks mee. Misschien dat we volgend jaar massaal gebruik maken van Passbook, maar voorlopig zullen we het moeten doen met de fysieke toegangskaartjes. Standaardapplicaties hebben een minimale opfrisbeurt gehad en zien er nu wat mooier uit. Niet te veel veranderd, gewoon goed werk geleverd door Apple.

Games, ja dat is wel een minpunt. Heb je eindelijk een goede smartphone die moeiteloos alle games aankan en dan houd je twee zwarte balken. Hier kunnen we niks aan doen, het wachten is tot gameontwikkelaars de games aanpassen voor het grotere scherm.

Conclusie: iOS 6 is over het algemeen verbeterd, maar Google Maps verlaten is echt een slechte zet geweest. Daarnaast zijn er wel wat dingen verbeterd, maar echt vernieuwd kan ik iOS 6 niet noemen.

11: Conclusie

 De iPhone 5 is een echte aanrader. Hij is snel, ziet er strak uit, de accuduur is gigantisch en voldoet aan de verwachtingen. Wel vind ik hem wat aan de kleine kant, zeker in vergelijking met huidige high-end smartphones zoals de HTC One X en de Samsung Galaxy S III. Na een tijd naar mijn scherm gestaard hebben kreeg ik toch wel last van vermoeide ogen, dus mensen met een bril of snel vermoeide ogen zou ik een grotere telefoon aanraden. Ook iOS 6 is geen enorme verandering ten opzichte van zijn voorganger. Het blijft een beetje hetzelfde lijken, al jaren lang. Daarom hoop ik van harte dat iOS 7 wat anders wordt dan dat we iOS kennen, een andere interface met nieuwe functies. Vergeleken met de iPhone 4S is de 5 geen revolutionaire verandering, dus koop hem niet omdat je denkt dat hij compleet anders is. Hij ziet er wat anders uit, heeft wat betere specificaties, maar eigenlijk werkt hij hetzelfde als de anderen.

 Wanneer je hem voor het eerste gebruikt weet je 80% van alle functies al, en juist dat vind ik zo jammer. Voor mij hoort een smartphone vernieuwend en uitdagend te zijn. Wanneer ik hem voor het eerst gebruikt wil ik even stoeien hoe alles werkt en elke keer wanneer ik hem gebruikt moet ik weer iets nieuws ontdekken. De iPhone 5 heeft dat voor mij niet, het lijkt allemaal wat op elkaar.

De lightning-connector, het is even wennen maar de paniek erom heen vind ik wat overdreven. Ik hoop alleen dat de prijs van een losse lightning-connector omlaag gaat, want deze prijs is totaal niet reëel. De EarPods zijn een fantastische vervanging van de oude oordopjes, hulde hiervoor.

Appleheeft met de iPhone 5 een uitstekend product afgeleverd, maar een echte vooruitgang ten opzichte van de iPhone 4S is naar mijn idee niet geboekt. Niet vernieuwend, meer wat geperfectioneerd. Maar ach, mijn mening heeft toch weinig invloed. Apple heeft met de iPhone 5 weer een echte verkoopknaller te pakken en qua specificaties kan hij moeiteloos meedraaien in de top.

Het is alleen jammer dat de iPhone 5 zo duur is, mensen die geen specifieke voorkeur hebben voor een goede smartphone zullen hem waarschijnlijk snel te duur vinden. En geef hen eens ongelijk, met een prijs vanaf €680,- voor de 16GB variant heeft hij een uitermate hoog prijskaartje. Voor zo’n €500,- heb je al een Samsung Galaxy S III, met een groter scherm en qua specificaties verschillen ze niet veel van elkaar.

De iPhone 5 is een zeer goede telefoon, het is alleen de vraag of je bereid bent zoveel geld aan een telefoon uit te geven. En wil je toch een iPhone, maar dan met een lager prijskaartje, dan is de 4(S) een goede oplossing. Houd er wel rekening mee dat die mindere prestaties hebben dan de 5.

Pluspunten

~ Camera

~ Ongelooflijk snel

~ Alles ziet er strak uit

~ Design

~ Groter scherm

~ Lange batterijduur

~ Makkelijk in gebruik

Minpunten

~ Erg duur

~ Veel applicaties zijn nog niet aangepast op het grote scherm

~ iOS 6 is geen grote verandering t.o.v. iOS 5

~ Scherm is wat te smal, vreemde verhouding

 

Vorig artikelBeveilingsproblemen bij Linksys routers
Volgend artikelApple producten populair onder zakkenrollers

1 REACTIE

  1. Ik heb niet heel je review gelezen, maar heb even globaal gekeken, en volgens mij heb je het er niet in vernoemd. Sorry als het wel zo is, en ik nu een nutteloze vraag stel. Maar hoe ervaar je de batterij? Is Apple daarop vooruitgegaan? En hoe vaak laad je hem op?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in