Review: Nokia Lumia 820

Nokia heeft onlangs een aantal nieuwe smartphones op de markt gebracht, waaronder de Lumia 820. Dit toestel is sinds korte tijd in Nederland te koop en in deze review zal ik de belangrijkste aspecten van de Nokia Lumia 820 bespreken. In deze review maak ik gebruik van een zwarte Nokia Lumia 820, draaiend op Windows Phone 8.0. Ik heb het toestel niet gekregen van Nokia, deze review is volledig onafhankelijk. Mocht je iets gezien hebben wat niet klopt, laat vooral een reactie achter dan zal ik het aanpassen.

In de review ga ik het over onderstaande punten hebben:

1: Verpakking & inhoud

2: Uiterlijk

3: Software

4: Hardware

5: Prestaties

6: Camera

7: Belangrijkste specificaties

8: Conclusie

1: Verpakking & inhoud; alles erin & nog volledig recyclebaar ook!

Allereerst de doos; deze is van sterk karton en is voorzien van een leuke opdruk. Wanneer ik er wat druk op uitoefen deukt hij wat in, maar toch voelt het niet goedkoop aan. De verpakking is niet te groot en niet te klein, alles past er prima in. Daarnaast is hij 100% recyclebaar, hiermee heeft Nokia een goede stap gezet richting een schoon milieu. De Nokia Lumia 820 wordt geleverd met één handleiding, een zwarte netstroomadapter, een micro USB-kabel en een headset. Deze heeft altijd dezelfde kleur als het toestel, ik ontving dus een zwarte. Er worden drie paar oordopjes meegeleverd in verschillende groottes zodat de headset voor iedereen fijn te gebruiken is. Nokia heeft hier goed werk verricht!

2: Uiterlijk; strak, fris, jong & uitdagend!

De Lumia 820 heeft een uitdagend uiterlijk; de telefoon is verkrijgbaar in de felle kleuren rood, geel, groen en blauw. Voor de mensen die hier niet van houden is hij ook beschikbaar in het zwart, wit of grijs. Ik test voor deze review een zwarte uitvoering. De Lumia 820 heeft een matte afwerking, dit vind ik persoonlijk mooier dan hoogglans waar de Lumia 920 mee is uitgerust. Dit is echter een kwestie van smaak. Duidelijk voordeel van een matte afwerking is dat vingerafdrukken niet zichtbaar zijn, op hoogglans wel. Ik raad je aan de telefoon in een winkel te bezichtigen zodat je weet hoe de kleur is; op een afbeelding kan die namelijk anders zijn dan in het echt. Daarnaast is het mogelijk om de achterkant van de Lumia 820 te verwijderen, de 920 heeft deze mogelijkheid niet. Je kunt dus meerdere gekleurde achterkantjes kopen en je toestel dus een andere look te geven.

Verwijderbare achterkant & draadloos opladen; Niet erg over te spreken

Als de achterkant verwijderd is kun je ook een micro-SD kaartje en een simkaart plaatsen of verwijderen. De achterkant eraf halen is best een karwei, maar na een paar keer heb je het wel onder de knie. Voordeel; de achterkant valt er niet zomaar af. Nadeel; het kost kracht, moeite en het duurt even voordat je het onder de knie hebt. De Nokia Lumia 820 is voorbereid op de mogelijkheid om draadloos te worden opgeladen, maar een draadloze oplader moet je er zelf los bijkopen. Deze zijn verkrijgbaar in vele kleuren verkrijgbaar voor zo’n 70 euro. Ik heb geen draadloze oplader erbij gekocht en kan deze mogelijkheid dus niet beoordelen. Ik vind het wel vreemd dat Nokia de hele tijd blij reclame maakt voor het draadloos opladen, maar puntje bij paaltje moet je zelf nog 70 euro neerleggen voor zo’n oplader.

Afmetingen & gewicht; Hier valt nog een hoop winst te behalen!

Toen ik het toestel uit de verpakking haalde viel het mij direct op dat het toestel zwaar is. De Lumia 820 heeft dan wel een schermgrootte van 4,3 inch, hij is met zijn 160 gram een echte dikkerd. Ter vergelijking; de Samsung Galaxy S II heeft ook een schermgrootte van 4,3 inch en weegt 116 gram.  De Lumia 820 is zelfs zwaarder dan o.a. de Galaxy S III en de HTC One X+ (allebei 4,7”). Het toestel is erg vierkant en breder dan andere 4,3” toestellen. Daarnaast is hij minder hoog maar wel een stuk dikker. In de tijd dat alles steeds dunner wordt is de Lumia 820 met zijn 9,9 millimeter nog best een dik toestel. (Afmetingen: 123,8×68,5×9,9 mm, hoogte x breedte x dikte.) Gewicht: 160 gram.

Aansluitingen; Gewoon goed in orde

Als we verder kijken zien we de aansluitingen. Aan de bovenkant zit de headsetaansluiting, aan de onderkant vinden we de speaker en de micro USB poort. Hier stop je het bijgeleverde snoer in waardoor je de telefoon kunt opladen of met je computer kunt verbinden. Aan de rechterzijde vinden we (van boven naar onder) de volumeknoppen, de standby-knop en de fysieke camera-knop. De knoppen zijn goed goed bereikbaar en zitten niet te dicht op elkaar. Je hoeft niet hard te drukken voor een knop reageert, het werkt allemaal prima. De knoppen voelen stevig en betrouwbaar aan en hebben geen speling. De camera-knop is voor veel mensen een waardevolle toevoeging, het werkt toch fijner dan op een scherm tikken.

Voorkant; De schermresolutie is wat laag maar kan er prima mee door

De Lumia 820 is ruim 110 euro goedkoper dan de 920 maar heeft daarvoor wel op schermresolutie moeten inleveren. Aan de voorkant vinden we het 4,3” AMOLED-scherm. Deze heeft een resolutie van 800×480 pixels wat op papier niet erg scherp is voor deze tijd. De Lumia 920 heeft een schermresolutie van 768×1280 pixels en is dus flink scherper. Toch blijft het scherm gewoon goed en is tekst uitstekend leesbaar. Kleuren worden helder en realistisch weergegeven en ook het touchscreen zelf reageert uitstekend. Inzoomen, typen etc. werkt allemaal naar behoren. Maar eerlijk is eerlijk, je merkt wel een verschil in vergelijking met toestellen met een HD-scherm zoals de Lumia 920 of de Sony Xperia S. Tegen toestellen met een Full-HD (1920×1080 pixels) resolutie maakt de Lumia 820 al helemaal geen kans. Volgens Nokia is het scherm van krasbestendig materiaal gemaakt, maar het is geen Gorilla Glass. De vraag is dus; hoe krasbestendig is het scherm? Nu ga ik niet met een mes of sleutel over het scherm krassen dus die vraag blijft voor nu onbeantwoord.

Behalve een scherm is er nog meer te vinden op de voorkant. Zo vinden we boven het scherm naast het woord NOKIA ook de frontcamera; hier straks meer over. Onder het scherm zien we de Windows-toetsen; (v.l.n.r.) terug, home en zoeken. Dit ziet er allemaal strak uit en ook deze knoppen werken prima.

Achterkant; Hier zit het wel snor

De achterkant is naar mening mooi afgewerkt. De telefoon houdt goed vast en de camera zit bovenaan zodat je niet gauw met je vingers op de camera zit. Het materiaal is wat stroef en dit zorgt ervoor dat de telefoon niet snel uit je hand glijdt. Ook de matte afwerking heeft zijn voordeel; vingerafdrukken zijn niet zichtbaar en dat staat wel zo chique. Het is leuk dat de achterkant verwijderbaar is; zo kun je telkens een nieuwe achterkant erop zetten en zo je telefoon een nieuwe look geven.

3: Software

Standaard Nokia-apps; goede zet!

De software op de Nokia Lumia 820 is erg geavanceerd. Andere fabrikanten bieden wat applicaties aan op Windows Phone 8-toestellen, maar die halen het niet bij de Nokia apps. Voor mijn gevoel is één app nogal nutteloos en dat is Angry Birds Roost. Hier vind je o.a. nieuws, achtergronden, beltonen en andere informatie maar games zijn niet aanwezig. Andere standaard Nokia-apps zoals Nokia Kaarten, Nokia Music, Nokia OV, Panaroma, Nokia Care, Creative Studio en Smart Shoot zijn echt handig en voegen wat aan de gebruikerservaring toe. Deze applicaties zijn alleen beschikbaar op Nokia Lumia-toestellen en hiermee onderscheidt het Finse bedrijf zich van andere fabrikanten.

Mijn favoriet is Nokia Kaarten; een soort Google Maps waar je ook offline mee kunt navigeren. (De betreffende kaarten moeten wel vooraf gedownload en geïnstalleerd zijn.) Het werkt allemaal uitstekend en is naar mijn mening een goede concurrent van Google Maps. Nokia Kaarten is echt een goede zet geweest van Nokia.

Windows Store; Kom op ontwikkelaars

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de applicaties die je download uit de Windows applicatiewinkel. Bij de lancering misten onder meer WhatsApp, Spotify en nog wat bekende apps. Maar op het moment van schrijven werkt WhatsApp prima, net als Facebook. Ook andere applicaties zoals games of die van de NOS werken goed. Toekomstige kopers van een Windows Phone (8) toestel moeten zich wel beseffen dat er nog niet heel veel apps zijn. Ontwikkelaars gaan eerst aan de slag met iOS en Android, daarna komt Windows Phone pas.

4: Hardware

Op het gebied van hardware zijn de Lumia 820 en 920 bijna gelijk; beide toestellen beschikken over een Qualcomm Snapdragon S4 processor (1,5Ghz dual-core) ondersteunt door een Adreno 225 GPU. Ook bieden beide toestellen ondersteuning voor LTE/4G en NFC. (Near Field Communication) Ik heb in de week dat ik het toestel gebruik nog geen problemen ondervonden zoals haperingen etc. Alles werkt vloeiend, voor de Lumia 820 is een 1,5Ghz dual-core processor snel genoeg. NFC en LTE heb ik niet kunnen uittesten.

Opslaggeheugen; Lumia 820 VS Lumia 920

Wat ik een beetje vreemd vind is dat mensen zeuren over de opslagcapaciteit van de Lumia 820. Standaard beschikt de telefoon over 8GB, dit is al best wat. Daarnaast kun je een micro SD kaartje van maximaal 64GB in de 820 stoppen, waarmee het totale geheugen op 72GB ligt. Natuurlijk neemt het systeem e.d. ook wat in gebruik, dus het gedeelte wat daadwerkelijk beschikbaar is ligt wat lager. Dan nu de Lumia 920, deze beschikt over 32GB intern geheugen. Maar, dit kan niet uitgebreid worden en dan gaat er ook nog wat geheugen naar het systeem waarmee het totaal beschikbare gebruikersgeheugen veel lager uitkomt dan bij de Lumia 820.

Overige verschillen; geen schokkende ontdekkingen

De camera van de Lumia 920 is gewoon beter, dat valt niet te ontkennen. De 820 heeft een 8 megapixel camera waar de 920 een 8,7 megapixel exemplaar heeft. Daarnaast mist de 820 PureView-technologie. De frontcamera’s zijn overigens gelijk. Ook de batterij van de Lumia 820 is kleiner, dit is echter geen groot probleem aangezien het scherm ook kleiner is dan die van de 920. Tevens is de schermresolutie ook flink lager en gaat het om een AMOLED-scherm. Met de batterij heb ik overigens nog geen problemen gehad, deze was bij normaal gebruik s’ avonds nog op een goede 20%.

5: Prestaties

Voor Windows Phone zijn nog niet veel benchmarks beschikbaar. En omdat de Windows Phone toestellen qua hardware grotendeels hetzelfde zijn verwachtte ik niet dat de resultaten veel zouden verschillen.

Windows Phone benchmark: Totale uitslag. (hoger is beter)

ToestelScore
Nokia Lumia 820248.06
Nokia Lumia 920238.42
HTC Windows Phone 8X221.67
HTC Windows Phone 8S 176.39

Het is misschien een beetje vreemd dat de Lumia 820 een hogere score heeft behaald dan de 920. Ik heb de benchmark in totaal drie keer gedraaid en steeds kwam de 820 als beste uit de bus. Na wat Gegoogeld te hebben ben ik erachter gekomen dat dit komt omdat het scherm van de 920 groter is en de schermresolutie ook veel hoger is. Hierdoor moet de benchmark voor meer pixels de berekeningen uitvoeren en daardoor eindigt hij lager. In werkelijkheid liggen de prestaties erg dicht bij elkaar, want beide Lumia-toestellen beschikken over een Snapdragon S4 SoC en een Adreno 225 GPU.

Ook heb ik de AnTuTu benchmark gedraaid en hiermee kon de Lumia 920 niet meedoen. De schermresolutie op de 920 is te hoog en de verhoudingen kloppen niet, dus deze heb ik achterwege gelaten.

AnTuTu benchmark: Totale uitslag. (Hoger is beter)

ToestelScore
Nokia Lumia 82012104
HTC Windows Phone 8X11289
HTC Windows Phone 8S7289
Nokia Lumia 920 ---

Ook hier wint de Lumia 820. Grotendeels omdat de schermresolutie van de HTC Windows Phone 8X veel hoger is dan die van de Lumia 820. Deze benchmarks zijn dus eigenlijk niet helemaal eerlijk maar op het moment zijn er gewoon weinig vergelijkbare toestellen. Wie weet kunnen we over een paar maanden deze test opnieuw doen maar dan met de Nokia Lumia 520, 620 en 720 er ook in.

6: Camera

De camera aan de achterzijde heeft een resolutie van 8 megapixels en is in staat 1080p te filmen met 30fps. Standaard neemt het toestel echt video’s op in 720p maar ook in deze resolutie krijg je een leuk filmpje. De lens van de camera is afkomstig van Carl Zeiss. De twee LED’s dienen als flitser en ze doen hun werk goed; ook in donkere situaties maakt de Lumia 820 prima foto’s. De camera heeft echter geen PureView-technologie, wat wél in de Lumia 920 zit. Ik heb deze telefoon nog niet in handen gehad en kan de PureView-mogelijkheid dus niet beoordelen. Verderop in de review zijn diverse foto’s te vinden, geschoten met de Lumia 820.

Natuurlijk is de kwaliteit niet te vergelijken met een professionele (video-) camera maar het resultaat is zeer goed te noemen. De PureView-mogelijkheid heb ik niet kunnen testen, ik ben erg benieuwd hoe de Lumia 920 presteert, deze is hier namelijk wel van voorzien.

7: Belangrijkste specificaties

Product Nokia Lumia 820
Versie besturingssysteem Windows Phone 8.0
Schermdiagonaal 4,3 Inch
Schermresolutie 800×480 Pixels
Invoermethode Touchscreen
Schermtype AMOLED
Cameraresolutie 8 Megapixel
Resolutie video-opname 1920×1080 Pixels (Full-HD)
Bijzonderheden LTE/4G & NFC geschikt, mogelijkheid voor draadloos opladen (apart verkrijgbaar)
GPS, Wifi, 3G, 4G/LTE Ja
Bluetooth Ja, Bluetooth 2.1 + EDR & Bluetooth 3.0
Gsm-chipset Qualcomm Snapdragon S4
Processorsnelheid 1,5Ghz dual-core processor
Werkgeheugen (RAM) 1GB
Interne opslagcapaciteit 8GB, uitbreidbaar tot max. 64GB via een micro SD kaartje. (Micro SD, SDHC, SDXC)

 

Gesprekstijd 8 Uur
Standby-tijd 330 Uur
Accucapaciteit 1.650mAh
Kleuren Rood, geel, wit, blauw, paars, grijs en zwart
Gewicht 160 Gram
Afmetingen 123,8×68,5×9,9 (hxbxd)
Inhoud van het pakket Nokia Lumia 820, accu, handleiding, headset bedraad, datakabel, oplader
Prijs* 425 Euro

* Laagste prijs op 2-03-2013. Bron: Tweakers.net

8: Conclusie

De Nokia Lumia 820 is een goed toestel maar best prijzig. Het scherm is op papier niet indrukwekkend maar presteert in de praktijk gewoon goed. Je kunt het echter niet vergelijken met een HD scherm, maar voor de meeste gebruikers zal het 800x480p scherm voldoende zijn. Bijgeleverde Nokia-apps zijn een waardevolle toevoeging die de Lumia-serie aantrekkelijk maakt voor potentiële Windows Phone 8-kopers, hiermee weet Nokia zich echt te onderscheiden t.o.v. de concurrentie. (Denk aan Nokia Drive)De benchmarks moeten we met een korreltje zout nemen omdat er nog weinig concurrentie is. Foto’s en video’s maken met dit toestel is een feest, alles ziet er prima uit. Ook in het donker neemt de Lumia 820 goede foto’s. Het uiterlijk is wat gewaagd, maar oogt in mijn ogen fris, jong en uitdagend. Ik ben blij dat Nokia deze stap heeft durven wagen, het is weer wat nieuws. Het is leuk dat de telefoon in zoveel kleuren komt, hierdoor heeft men veel keus. Ook de feature om de telefoon draadloos op te laden is leuk, maar omdat je die oplader er voor zo’n 70 euro los bij moet kopen denk ik niet dat het een groot succes wordt.

De processor en GPU zijn goed genoeg voor de telefoon, al zie ik bij de opvolger graag een quad-core processor zodat het nog wat beter loopt. De standaard apps zoals rekenmachine, agenda etc. functioneren prima maar zijn niet erg vernieuwend. Skydrive en Office zijn voor iedereen een waardevolle toevoeging, of je nu op de middelbare school zit of werkt als manager voor een internationaal bedrijf. Iedereen weet hoe Word, Powerpoint etc. werkt en het doet wat het moet doen. Voor de gamers onder ons is de Xbox-connecting mogelijkheid een leuke feature. Internet, bellen, sms’en etc. werkt naar behoren maar de Windows Store moet nog even op gang komen. Graag zien wij meer ontwikkelaars bezig met Windows Phone zodat ook deze winkel een volwaardige markt wordt. De voor veel mensen belangrijke applicaties Twitter, Facebook, WhatsApp zijn al aanwezig, net als allerlei games, en werken prima. De telefoon is uitgerust met NFC en LTE/4G, dit is erg handig. Veel nieuwe toestellen worden met deze technologieën uitgerust want hierin ligt de toekomst. Ook op dit vlak doet de Nokia Lumia 820 niet onder voor de concurrentie.

Het besturingssysteem Windows Phone 8 is even wennen, het is echt anders dan iOS en Android. Na een week zijn de belangrijkste functies al lang ontdekt en het werkt eigenlijk best goed. Op sommige vlakken valt nog veel winst te behalen, maar veel dingen werken gewoon goed. Persoonlijk vind ik het toetsenbord niets, maar veel mensen zullen het oké vinden. Over het gewicht en de afmetingen ben ik niet erg te spreken, het toestel is erg zwaar in vergelijking met de concurrentie. Graag zie ik de opvolger wat afslanken. De aansluitingen zijn prima in orde, net als de knoppen.

Qua specificaties is de Lumia 820 bijna gelijk aan de 920, maar hij is wel zo’n 110 euro goedkoper. En ik denk dat precies dat prijsverschil de 820 populairder gaat maken dan de 920. Ze verschillen niet veel van elkaar en voor die 425 euro krijg je een prima telefoon. Voor veel mensen is het scherm met relatief lage resolutie prima en dat PureView-gedoe zal velen worst wezen, het toestel maakt prima foto’s en video’s. Toch zullen ook veel mensen de Lumia 820 te duur vinden en voor een goedkoper Windows Phone-toestel gaan. Huawei lanceerde onlangs de Ascend W1, qua specificaties wel wat minder maar met zijn 150 euro ook vele malen goedkoper. Dit toestel mist echter wel de (waardevolle) Nokia-apps. Afijn, de tijd gaat het leren.

Nokia heeft in ieder geval een prima smartphone afgeleverd die goed kan meedraaien in het wat hogere klassement.

 

Vorig artikelEen op de vijf websites bevat kwaadaardige code
Volgend artikelSamsung Galaxy S4 krijgt Orb camera

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in