Eerste indruk: Samsung Galaxy S4

Gisteravond heb ik de Samsung Galaxy S4 ontvangen om er een week mee te kunnen spelen en er vervolgens een review over te schrijven. De review komt binnenkort, eerst zijn de Sony Xperia Z, ASUS MeMo Pad Smart en Google Nexus 7 aan de beurt. Maar goed, ik heb de telefoon gister ontvangen en heb er ondertussen al wat uurtjes mee gespeeld. Tijd om mijn eerste indrukken met jullie te delen. Ik heb de komende week de beschikking over een Samsung Galaxy S4 in de kleur zwart, al vind ik hem zelf meer blauw. Het toestel beschikt over 16GB intern geheugen. Heb je een vraag over het toestel dan kun je die natuurlijk altijd stellen; onder het artikel kun je een reactie achterlaten. Ik doe mijn best om jullie vragen zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.

galaxy-S4-mini-3

Verpakking:

De doos; 100% recyclebaar, dat is erg goed van Samsung. Ze verwachten 100 miljoen toestellen te verkopen dus dan is een recyclebare doos een goede stap naar een beter milieu. Verder zit alles in de doos wat je erin verwacht; de nodige boekjes, headset, oplader en USB-kabel en natuurlijk de S4 zelf.

De Galaxy S4

Het toestel; design. Het uiterlijk van de Samsung Galaxy S4 is een goed onderwerp om over te discussiëren. Men vindt dat hij teveel op zijn voorganger lijkt en daar kan ik me wel in vinden. Het toestel is grotere versie van de S3, maar als je ze naast elkaar legt zie je wel veel overeenkomsten. Van de S3 ben ik helemaal geen fan en van het uiterlijk van de S4 loop ik ook niet warm, maar ik vind de laatstgenoemde er wel mooier uitzien dan de S3. Op de een of andere manier ziet de S4 er luxer uit.

De voorkant; aan de onderkant vinden we in het midden de fysieke homeknop. Aan de linkerkant daarvan zit de menuknop en aan de rechterkant zit de terugknop. Aan de bovenkant prijkt in het midden het Samsung-logo, daarboven zit de speaker. Naast de speaker zitten aan beide kanten diverse sensors die onder andere de temperatuur meten. Rechts naast de speaker zit de frontcamera. De bezels rond het 5” grote scherm zijn erg dun en dat ziet er naar mijn mening strak uit.

De zijkanten; de rechterzijkant bevat alleen de aan/uit-knop. Deze is niet te groot maar ook niet te klein en werkt goed. Aan de linkerzijkant vinden we de volumeknoppen, ook deze zijn van goed formaat en werken prima.

De achterkant; Wow. Dat was mijn eerste reactie toen ik het toestel uit de doos haalde en de achterkant zag. Mijn ‘Wow’ was niet in positieve zin; de achterkant voelde direct fragiel en goedkoop aan. En glimmen dat hij kan, de Toppers zijn er niks bij. De achterkant van het toestel is van plastic en heeft een patroon wat ik het beste kan omschrijven als de huid van een slang. Kleine ruitjes die erg glad aanvoelen. Met een beetje natte handen glijdt het toestel alle kanten op ook de achterkant van het toestel verwijderen is naar mijn idee niet handig. Ik deed dat erg voorzichtig maar voor m’n gevoel kon de achterkant bij iedere beweging in tweeën breken, zo breekbaar voelde hij aan. Na wat uren in gebruik is mijn mening niet veranderd; ik blijf de verwisselbare achterkant een groot minpunt van de S4 vinden. Natuurlijk biedt het wel mogelijkheden, zo kun je de batterij verwisselen, iets wat bij veel toestellen niet mogelijk is (Denk aan de Sony Xperia Z en de HTC One). Verder is ook de achterkant voorzien van het Samsung-logo en uitsparingen voor de speaker en de camera + flitser.

Scherm

Scherm; hier ben ik erg door verrast. Ik heb momenteel een Sony Xperia Z en ik moet toegeven dat het scherm van de Samsung Galaxy S4 gewoon mooier is. Kleuren komen natuurlijker over, vooral bij foto’s en games is dat goed te zien. Eigenlijk moet je het scherm van de S4 zelf bewonderen, dan zul je pas snappen dat ik het niet zo goed kan uitleggen. Het is in ieder geval een verbluffend scherm; beelden komen op het 5” Full-HD scherm fantastisch tot hun recht. Ook met de helderheid op z’n laagst is het scherm prima leesbaar. Hoe het scherm in de zon functioneert heb ik nog niet getest, dit zal ik voor de review natuurlijk doen. Even een kleine kanttekening; het scherm van de Sony Xperia Z is ook van erg goede kwaliteit hoor, maar naar mijn mening heeft Samsung deze slag gewonnen.

Snelheid

Snelheid; ook hier zit het wel goed. Vanaf het eerste moment vloog het toestel overal doorheen, ook apps installeren gaat snel en video’s afspelen in Full-HD werkt ook vloeiend. Applicaties opstarten gaat meestal nét iets sneller als op mijn Xperia Z, maar dit is logisch aangezien de S4 400Mhz sneller geklokt is. Toch is het verschil tot op heden niet erg groot, beide toestellen werken vloeiend. Wat wel verschilt is de camera; die van de S4 start veel sneller op dan die van de Xperia Z. Bij de S4 is het snel genoeg, bij de Xperia Z wat slecht. Sony heeft deze week een update uitgebracht die er onder andere voor moet zorgen dat de camera sneller opstart. Ik heb de update nu een paar uur op m’n toestel staan en ik kan je zeggen; waar het eerst 5 seconden duurde is het nu rond de 2,5. Een goede verbetering. Toch is de S4 wel een seconde sneller, ook hier pakt Samsung de winst.

Camera

Camera; deze is erg uitgebreid en werkt goed. Eenvoudig in gebruik en hij start snel op. Foto’s zien er haarscherp uit en er zijn genoeg mogelijkheden om ze te bewerken. Ook de ‘standaard-dingen’ als de frontcamera, de mogelijkheden om je foto/video te delen en het aanpassen van de camera-instellingen zijn aanwezig en functioneren goed. Filmen kan in Full-HD en in die resolutie maak je prachtige filmpjes. Een enkele keer hapert de camera wel eens, maar over het algemeen is mijn eerste indruk van de camera erg positief.

TouchWiz interface

TouchWiz; ik ben nooit een fan van Samsung’s schil geweest en ook deze versie van TouchWiz trekt mij niet aan. Ik geef de voorkeur aan een minimale schil en houd daarom erg van ASUS, ook omdat zij relatief snel met updates komen in vergelijking met andere fabrikanten. Toch vind ik wel dat Samsung vooruit heeft geboekt met TouchWiz. Het is minder ‘druk en aanwezig’ en werkt wat duidelijker als in de vorige versie. Samsung heeft de S4 volgestopt met allerlei functies en deze heb ik nog niet echt getest. Wel zie ik dat ik met de aanwezige widgets vele schermen kan vullen en dat geeft mij een idee hoeveel extra dingen er op het toestel staan. Voor de review zal ik de aanwezige functies goed onder de loep nemen en kijken of ze wel echt zo handig zijn als Samsung zegt. Is er nog een functie waar jij graag meer informatie over wilt? Laat een reactie achter dan probeer ik jullie zoveel mogelijk te helpen.

Androidversie

Androidversie; de Galaxy S4 draait op Android 4.2.2 en dat is de recentste versie van Android. Waar andere vlaggenschepen als de LG Optimus G, HTC One en Sony Xperia Z nog op Android 4.1.x lopen heeft Samsung dus een streepje voor. Android loopt soepel op het toestel, ik ben in de afgelopen uren nog geen haperingen of bugs tegengekomen.

Accu

Accu; hier kan ik nog niet zoveel over zeggen aangezien het toestel niet volledig opgeladen was toen ik hem uit de doos haalde. Ik heb hem de afgelopen uren intensief gebruikt en het geeft dus geen goed beeld van de accu. In de loop van de dagen zal blijken hoe de accu van de S4 presteert. In de review zal ik er jullie meer over vertellen, maar mijn eerste indruk is wel goed.

Bellen, sms’en en internetten

Bellen, sms’en en internetten; ik heb nu een aantal keer met de telefoon gebeld en ik kon de persoon aan de andere kant van de lijn goed verstaan. Ook als ik zacht praatte of de andere persoon konden we elkaar goed verstaan. Sms’en werkt tot op heden prima, hetzelfde geldt voor internetten. Het toestel pakte mijn T-Mobile sim kaart direct en na het uitschakelen van WiFi kon ik meteen het internet op. Internetten gaat even snel als op m’n Xperia Z, dus gewoon goed.

Zo, mijn eerste indruk staat op papier. Natuurlijk is nog lang niet alles verteld maar de aankomende week ga ik het toestel goed aan de tand voelen en alles wat mij opvalt in de review verwerken. Al met al komt de S4 goed binnen, hij ziet er strak uit (behalve de achterkant, brr) en doet wat hij moet doen. Ik ben alleen benieuwd naar de extra toevoegingen van Samsung, mijn gevoel zegt dat ik er niet vrolijk van ga worden. Heb je nog een vraag over het toestel, aarzel dan niet en stel hem hieronder!

 

 

Vorig artikelNokia biedt oplossing stofprobleem Lumia 920
Volgend artikelNieuwe Samsung Galaxy S4 Active opgedoken in benchmark resultaten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in