Review: Qnap TS-469L NAS

Software

Qnap heeft een uitgebreid software pakket met diverse functie’s en functionaliteiten. Op deze pagina zullen wij zoveel mogelijk functie’s beschrijven welke van toepassing zijn de nas. Op volgende pagina’s gaan we verder in op diverse onderwerpen waardoor de HD Music station software. Als we de web pagina openen is er overzichtelijke web pagina zichtbaar met diverse opties en instellingen. Zo’n zien wij als admin gebruiker aan de bovenzijde diverse notificatie’s. Ook is er rechtsonder een dashboard zichtbaar waarop de performance zichtbaar zijn zoals RAM/ Netwerk verbruik.

Qnap-inlog

Qnap Dashboard

Sinds Qnap versie 4 is de gehele interface aangepast waaronder de Qnap dashboard widget. Op deze widget zijn diverse instellingen zichtbaar waaronder de performance en resultaten van de NAS. Zo zien we een overzicht van de systeembronnen en opslagcapaciteit en de system en HDD station. Verder zijn er diverse details zichtbaar over de hardware performance zoals systeem, cpu en ventilator snelheid.

Dashboard-Qnap

Configuratiescherm:

Aangezien de functionaliteiten op software gebied erg groot zijn zullen wij tijdens deze review niet alle functionaliteiten beschrijven. Het configuratiescherm is verdeelt in diverse systeemonderdelen waaronder:

  • Overzicht
  • Systeeminstellingen
  • Privilege instellingen
  • Netwerk diensten
  • Applicatie servers

In vergelijking met de vorige firmware is het overzicht in het configuratiescherm flink verbeterd op basis van categorieën.

Menu Systeeminstellingen

Zoals de naam al aangeeft is het menu systeeminstellingen voornamelijk gericht op de hardware instellingen welke van toepassing zijn op de NAS. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de opslagmanager te openen en diverse instellingen over de voeding en energiemodus. Op onderstaande afbeelding het menu: Systeem instellingen:

Qnap1

Menu Privilege Diensten

In het menu Privilege instellingen zijn diverse instellingen en functie’s aanwezig betreft gebruikersbeheer, in dit menu kan je namelijk alles instellen over de gebruikers en gebruikers groepen. Zo is het mogelijk om rechten te koppelen aan de gebruikers. Ook kan je doormiddel van Quota instellingen de maximale opslagcapaciteit bepalen voor de gebruiker. Zo kan je voor alle gebruikers een quota van een aantal MB inschakelen.

Qnap2

 

Menu Netwerk diensten

In het menu Netwerk diensten zijn alle instellingen zichtbaar betreft netwerk instellingen en file sharing protocols aanwezig. Zo is het mogelijk om doormiddel van Telnet/ SSH een verbinding aan te maken doormiddel van een netwerkpoort. Vooral op gebied van netwerk zijn er erg veel instellingen aanwezig in vergelijking met andere nas systemen. Ook heeft de Qnap veel meer instellingen aanwezig waardoor je meer kan customizen in vergelijking met andere fabrikanten.

Ook is de applicatie Qsync aanwezig. Qsync is een cloud platform waardoor je de bestanden vanaf de NAS altijd en overal kan openen via internet synchronisatie. Sqynch vereist wel een aantal aanpassingen aan de router/ modem doormiddel van poorten openen, hiervoor is redelijke IT kennis voor nodig aangezien het openen van poorten niet voor iedereen is weggelegd en ook zeker niet voor elke modem geschikt is.

Qnap-2

Menu Applicatie servers

Het belangrijkste en meest gebruikte menu is het menu Applicatie servers, in dit menu zijn diverse instellingen aanwezig betreft de apps welke standaard aanwezig zijn waaronder: Station manager, HD Station, Back Up Manager, iTunes server enz. HD station is een app speciaal gericht op multimedia, doormiddel van deze app  kunnen gebruikers verschillende tv toepassingen zoals XBMC en Chrome via de HDMI poort kunnen tonen op een scherm welke HDMI ondersteunt.

Qnap-4

Inhoudsopgave

Op de volgende pagina’s gaan we verder met de review van de Qnap TS-469L

Pagina 1: Inleiding
Pagina 2: De Qnap NAS
Pagina 3: De Review
Pagina 4: Installatie
Pagina 5: Software
Pagina 6: Applicaties
Pagina 7: Benchmark en prestatie’s
Pagina 8: Conclusie

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelSpecificaties LG G Flex uitgelekt in benchmark test
Volgend artikelVeel klachten over Samsung Galaxy Gear

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in